Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияЦените на природния газ за домакинствата – с намален до отрицателен дял на данъците

Върни се назад

Назад

Цените на природния газ за домакинствата – с намален до отрицателен дял на данъците

Цените на природния газ за домакинствата – с намален до отрицателен дял на данъците

Между първата половина на 2021 г. и първата половина на 2022 г. цените на природния газ са се увеличили в 23 съгласно данните на Евростат. Цените на природния газ са се повишили най-много в Естония (+154%), Литва (+110%) и България (+108%), главно поради разходите за енергия (газ). Само в една държава членка цените на природния газ за битовите потребители реализират незначително намаление за същия период: Унгария (-0,5 %), където цените са регулирани.

Най-високи цени на газ в Швеция, Дания и Нидерландия

За битовите потребители в ЕС (с годишно потребление между 20 гигаджаула (GJ) и 200 GJ) цените на природния газ през първата половина на 2022 г. са най-високи в Швеция, Дания и Нидерландия, а най-ниски – в Унгария, Хърватия и Латвия. Цената на природния газ за домакинствата в Швеция (0,2216 EUR за kWh) е била повече от седем пъти по-висока от цената, начислявана в Унгария (0,0,0291 EUR за kWh) и със 157 % по-висока от средната цена за ЕС.

Средната цена в ЕС за първата половина на 2022 г. за потреблението на природен газ от битови потребители – е 0,0861 евро за кВтч или с 35% по-висока спрямо същия период на 2021 г.

Тежестта на данъците и таксите се различава значително в отделните държави членки

Относителният дял на данъците през първата половина на 2022 г. е най-малък в България, където субсидиите и облекченията водят до отрицателни стойности (-4,45 %). Най-високи данъци се наблюдават в Нидерландия, където данъците и налозите съответстват на 52,98 % от крайната цена. В Швеция този процент е 32,8 %. ДДС в ЕС представлява 13 % от общата цена. Делът на ДДС в общата цена варира от почти нула (0,36 %) в Полша до 23,9 % в Дания. В сравнение с първата половина на 2021 г. делът на данъците значително намалява с 8,6 % – от 35,5 % на 26,9 %. Това намаление е свързано с правителствените облекчения и субсидии за смекчаване на високите разходи за енергия, но е и следствие от цялостното увеличение на компонента за енергия и доставки.

Източник: Евростат

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: