Начало НовиниАнализиСъбитияШесто издание на „ЕНЕРГИЙНА И КЛИМАТИЧНА ДИПЛОМАЦИЯ“

Върни се назад

Назад

Шесто издание на „ЕНЕРГИЙНА И КЛИМАТИЧНА ДИПЛОМАЦИЯ“

Шесто издание на „ЕНЕРГИЙНА И КЛИМАТИЧНА ДИПЛОМАЦИЯ“

През месец юли 2021 г. излезе от печат шестото издание на сборника „Енергийна и климатична дипломация“ и петнадесето от поредицата „Външнополитически изследвания“ на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи. Тазгодишната публикация се фокусира върху три направления по темата – стратегически въпроси, регулации и законодателство, както и инвестиции и алтернативни възобновяеми енергийни източници, в това число геотермална енергия и преработка на био отпадъци.

За поредна година председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков е главен редактор и автор на уводната статия в сборника.

В рамките на стратегическото направление, централно място заема публикация, свързана с инициативата „Три морета“ и председателството на Република България на форума в периода 08-09 юли 2021 г. Статията се концентрира върху историческото развитие на инициативата и възможностите, които тя предостява за по-добра енергийна, транспортна и дигитална свързаност.  Останалите две публикации обхващат ролята на енергийната сигурност в дейността на НАТО,  както и енергийните отношения между ЕС и Украйна. Техни автори са гл. ас. Милен Кисьов от Военна академия „Георги Раковски“ и г-н Алексей Маргоевски, репортер в Българската телеграфна агенция (БТА) и докторант в УНСС.

Второто направление включва теми, свързани с регулаторните промени в енергийната политика на ЕС, в контекста на Европейската зелена сделка и тяхното отражение върху структурата на българския енергиен сектор. Автори в това направление са: доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, г-жа София Савова, експерт в агенцията за регионално икономическо развитие Стара Загора, г-жа Любомира Ганчева, съветник по енергийните въпроси в Администрацията на президента на Република България, г-жа Илина Стефанова, координатор на проекти за енергийна ефективност към Организацията за индустриално развитие към ООН, г-жа Виктория Димитова и г-н Павлин Стоянов, правни консултанти в енергийния сектор.

Третото направление обхваща теми, свързани с ролята и мястото на био отпадъците и геотермалната енергия в нулево-въглеродната икономика, като автори на статиите са предприемачи в енергийния сектор – г-н Цветозар Захариев и г-н Георги Кортов.

Можете да свалите сборника на следния линк

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: