Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияЯдрената енергия и природният газ допустими в таксономията?

Върни се назад

Назад

Ядрената енергия и природният газ допустими в таксономията?

Ядрената енергия и природният газ допустими в таксономията?

Според изтекла информация в Euractiv предстои в следващите дни да се преразгледа възможността проекти за електропроизводство от ядрена енергия и природен газ, да се квалифицират като допустими за финансиране по програмите за „Зелен преход“ на Европейския съюз.

Така нареченият „non-paper“ , получен от Euroactiv, излага подробни технически критерии за природния газ, който да се квалифицира като преходна енергийна суровина съгласно правилата на блока за устойчиво финансиране.

За да се квалифицират като „устойчива“ инвестиция, газовите електроцентрали или съоръжения за комбинирано производство на електрическа енергия и топлина не трябва да отделят повече от 100 грама CO2 на киловатчас, според проектодокумента.

Блумбърг припомня в този контекст декларацията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, според която изпълнителната власт на ЕС скоро ще внесе предложения за включването на газа и ядрената енергия като част от правилника за зелено финансиране на ЕС. „Нуждаем се от повече възобновяеми източници. Те са по-евтини, не отделят въглеродни емисии и могат да оперират в домашни условия”. Това написа фон дер Лайен в Туитър след среща на върха на ЕС преди две седмици. На нея лидерите обсъдиха реакцията на блока на покачващите се цени на енергията. „Имаме нужда от стабилен източник, ядрен, а по време на прехода и от природен газ. Ето защо ще излезем с нашето ново предложение за таксономията“, добави тя.

Природният газ като преходно гориво

Критериите за емисии от 100 грама CO2 на киловатчас са същите като предишните предложения, разпространени миналата година, които бяха отхвърлени като твърде рестриктивни и практически невъзможни от група от 10 про-газови страни от ЕС. Те заплашиха да наложат вето на предложението.

За да успокои критиците, документът излага допълнителни критерии за газовите централи, които да се квалифицират като „преходно гориво“. Те са придружени от клауза за прекратяване на дейността (до 31 декември 2030 г.) за въвеждане в експлоатация на нови централи.

Критериите за газовите централи са следните:

  • Директните емисии да са по-ниски от 340 грама CO на киловатчас,
  • Годишните емисии да са по-ниски от 700 кг. CO2 на киловатчас

За централите за комбинирано производство на електроенергия и топлина критериите за квалифицирането им като „преходна дейност“ са:

  • Емисиите през жизнения цикъл да са по-ниски от [250-270] грама CO2 на киловатчас
  • Спестяване на първична енергия от 10% в сравнение с разделното производство на топлинна и електрическа енергия.

Според зелени активисти тези критерии са „многократно по-слаби“ от предишните, изготвени от Европейската комисия, и новото предложение би навредило сериозно на програмата за устойчиви финанси на ЕС и Зеления пакт на ЕС.

Неофициално се твърди, че вероятен източник на документа е Франция, която работи зад кулисите, за да постигне компромис относно таксономията, който да задоволи исканията на поддръжниците на газа и ядрената енергия.

Според Блумбърг, по инициатива на Париж представители на държави-съмишленици от ЕС са провели среща на 18 октомври, за да обсъдят ядрената енергия и природния газ в контекста на зелената таксономия. На срещата са присъствали България, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Според същия дипломатически източник участниците са обсъдили компромисни предложения за техническите критерии за оценка на устойчивостта на газовите и атомните електроцентрали.

Ядрена енергия

По отношение на ядрената енергия, „неофициалният документ“ се основава на препоръките на Съвместния изследователски център на ЕС (JRC) от доклад от юли 2021, според който ядрената енергия е безопасна и беземисионна и следователно отговаря на условията за зелен етикет съгласно таксономията.

Документът не предлага подробни критерии за устойчивост на този етап и просто разделя дейностите по производство на ядрена енергия в четири категории:

  • Експлоатация на ядрена централа: Производство на електроенергия, включително изграждане, въвеждане в експлоатация, експлоатация и извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали.
  • Съхранение или погребване на радиоактивни отпадъци или отработено ядрено гориво (активна дейност).
  • Добив и преработка на уран (активна дейност).
  • Преработка на отработено ядрено гориво (активна дейност).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: