Начало НовиниАнализиСъбития125 милиона евро от ЕИБ за гръцкия енергиен преход

Върни се назад

Назад

125 милиона евро от ЕИБ за гръцкия енергиен преход

125 милиона евро от ЕИБ за гръцкия енергиен преход

125 милиона евро ще бъдат изразходвани от ЕИБ за изграждането на нова електрическа централа на природен газ, която ще даде възможност на Гърция постепенно да премине към по-добро използване на възобновяемите енергийни източници. 

Един от последните проекти, получили зелена светлина за развитие благодарение на финансирането от ЕИБ, е изграждането на нова парогазова централа на комбиниран цикъл в Гърция от компанията Mytilineos SA. Новата електроцентрала ще има капацитет от 826 мегавата и ще даде на страната време да изследва възможностите за въвеждане на рентабилни и ефективни технологии за електропроизводство от възобновяеми енергийни източници, с цел по-бърз отказ от лигнитни въглища преди 2023 г. и постигане на климатичните цели. Заемът на ЕИБ е гарантиран от Европейския съюз съгласно Инвестиционния план за Европа. В момента лигнитните мощности са 4 GW, 22% от общия капацитет за електропроизводство в страната.

Централата Агиос Николаос ще осигури и гъвкавост, за да позволи по-широко използване на непостоянна вятърна и слънчева енергия в бъдеще и да даде възможност за по-голяма взаимосвързаност на електрическата мрежа между континентална Гърция и островите. Новата централа ще бъде най-ефективната газова CCGT електроцентрала в Гърция. Очаква се да генерира въглеродни емисии от 320 gCO2 / kWh. Това е в рамките на действащия емисионен стандарт от 550 gCO2 / kWh, прилаган от Европейската инвестиционна банка при одобряването на проекта. 

Счита се, че благодарение на този нов проект и след неговото завършване гръцките власти ще могат да затворят всички, с изключение на една, електроцентрали на лигнитни въглища в страната, тъй като им предоставя възможност за проучване на алтернативни решения, по-щадящи околната среда.

Европейската инвестиционна банка беше ключов партньор в разработването на множество подобни проекти в целия ЕС, като по този начин демонстрира намерението да играе съществена роля за развитието на Европейската Зелена сделка и за постигането на целите на Европейската комисия в областта на околната среда. Освен това, след коронавирусната криза, нейната подкрепа е особено ценна за икономическото възстановяване на държавите-членки, търсещи нови възможности за инвестиции и развитие, които да им позволят да рестартират икономиките си след блокирането.

Подкрепата на ЕИБ по-специално за проект за изграждане на газова електрическа централа може да послужи като аргумент в контекста на ожесточените спорове в ЕС и Европарламента дали природният газ може да се счита за енергоносител на прехода към кличатична неутралност и доколко е приемливо финансирането на такива проекти чрез европейския бюджет и механизмите на Зелената сделка. Все пак, трябва да се има предвид, че ЕИБ въведе нова политика за кредитиране в областта на енергетиката, според която до края на 2021 г. ще бъде напълно прекратено финансирането за нови проекти за производство на енергия от изкопаеми горива. ЕИБ съсредоточава усилията си за осигуряване на финансиране на държавите-членки за разработване на проекти на алтернативни и екологични енергийни източници и, разбира се, енергийна ефективност. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: