Начало НовиниАнализиСъбития„Енергийна и климатична дипломация“ 2022

Върни се назад

Назад

„Енергийна и климатична дипломация“ 2022

„Енергийна и климатична дипломация“ 2022

Дипломатическият институт публикува седмото издание на сборника „Енергийна и климатична дипломация“, който беше представен на 23-ти юни по време на годишния международен семинар, посветен на същата тема.

Основен фокус на статиите в изданието са перспективите и предизвикателствата пред енергийния преход в региона на Югоизточна Европа,  на фона на геополитическите сътресения и войната в Украйна, енергийната сигурност в региона и възможностите за сътрудничество на ЕС със страните от Каспийския регион и Източното Средиземноморие,  както и ролята на публично-частните партньорства в постигането на целите на Европейската зелена сделка и бъдещето на въглищните региони.

Автори в изданието са Александър Николов, министър на енергетиката в оставка, Артър Лорковски, директор на Енергийната общност, Констанца Рангелова и Мартин Владимиров, енергийни експерти в Центъра за изследване на демокрацията, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет, Надежда Кокотович, директор на Брюкселския енергиен клуб, Виктория Петрова и Йонка Дунева, дипломатически служители в министерство на външните работи, Оливие Маркет, президент на AES България, Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Institute, Ахмад Хумбатов, енергиен експерт в института за развитие и дипломация (IDD) към университета ADA в Баку, Недко Косев, докторант към Стопанския факултет на Софийския университет и д-р Румяна Грозева, Изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора.

Председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков е главен редактор на сборника за поредна година. Можете да свалите изданието на английски език от линка по-долу.

Energy and Climate Diplomacy_2022

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: