Начало НовиниАнализиСъбития16-годишен рекорд на цените за СО2, 14% ръст на излишъка от разрешителни на въглеродния пазар

Върни се назад

Назад

16-годишен рекорд на цените за СО2, 14% ръст на излишъка от разрешителни на въглеродния пазар

16-годишен рекорд на цените за СО2, 14% ръст на излишъка от разрешителни на въглеродния пазар

Размерът на разрешителните за квоти емисии в обращение на европейския въглероден пазар се е увеличил през миналата година, тъй като пандемията COVID-19 доведе до намаляване на емисиите, обхванати от схемата, заяви Европейската комисия в сряда. Резервът за пазарна стабилност ще намали търгувания обем с над 378 милиона квоти между септември 2021 и август 2022 г.

Европейската комисия публикува общия брой квоти в обращение на европейския въглероден пазар. Той възлиза на 1 578 772 426 квоти. По същото време миналата година сумата е била 1 385 496 166 квоти. Общият брой квоти в обращение играе важна роля за функционирането на резерва за пазарна стабилност (MSR) на системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), която започна да работи през януари 2019 г. Този показател сочи размера на квотите в обращение по прозрачен и предсказуем начин. 

Числото се отнася до размера на разрешителните на пазара, които все още не са били предадени от компании, задължени да купуват и подават разрешения на ЕС за покриване на емисиите си. Увеличението на излишъка през миналата година беше в съответствие с очакванията на анализаторите, тъй като предизвиканото от пандемия икономическо забавяне означаваше, че компаниите емитират по-малко и следователно предадоха по-малко разрешителни. Допълнителни доставки също навлязоха на пазара през 2020 г. от търгове за разрешителни в Обединеното кралство, които бяха отложени от 2019 г. Великобритания напусна въглеродния пазар в края на 2020 г., като част от излизането си от ЕС. 

В деня на публикацията на ЕК цената на разрешителните на пазара на въглерод в ЕС се покачи до рекордно високи стойности и достигна до над 55 евро за тон за първи път в 16-годишната история на пазара.

Ръстът на цените е подтикнат от различни фактори, включително от по-строгите климатични цели на ЕС, които се очаква да ограничат предлагането на разрешителни през следващите години, плюс увеличеното изкупуване от инвеститорите. Въпреки тази перспектива пазарът продължава да държи значителен излишък, причинен отчасти от натрупването на разрешителни след ограничаването на емисиите от финансовата криза 2008-2009 г. и от друга страна от намалялото търсене на разрешителни за CO2 през 2020 г.

Докато индикаторът надвишава законодателно определения праг от 833 милиона квоти, определен дял от общия брой квоти в обращение се депозира ежегодно в MSR. За годините от 2019 до 2023 г. този дял е определен на 24% от общия брой квоти в обращение. Квотите се поставят в MSR чрез намаляване на размера на квотите, които държавите-членки търгуват.

Въз основа на публикувания вчера показател и на разпоредбите на законодателството (Решение 2015/1814, Решението за Резерва за пазарна стабилност), обемите на търговете от септември 2021 г. до август 2022 г. ще бъдат намалени с 378 905 382 квоти, които ще бъдат поставени в MSR. Тази година общото количество квоти в MSR ще включва квоти, свързани с фаза 3 (2013-2020), които не са разпределени на инсталации съгласно член 10а (7), и квоти, които не са разпределени на инсталации поради прилагането на член 10а (19) и (20) от Директива 2003/87 / ЕО (Директивата за СТЕ). Тези неразпределени квоти трябва да бъдат включени в MSR съгласно член 1, параграф 3 от Решението за MSR. Окончателните цифри за неразпределените квоти поради прилагането на член 10а (19) и (20) от Директивата за СТЕ не са налични към периода на публикуването на статията.

Тези неразпределени квоти не оказват влияние върху общия брой квоти в обращение и следователно няма да повлияят върху размера на квотите, които трябва да бъдат продадени на търг. Европейската комисия ще актуализира днешната публикация, веднага щом стане наличен броят на квотите, свързани с член 10а, параграфи 19 и 20 от Директивата за СТЕ, за да се покаже точно общото количество квоти в MSR. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: