Начало НовиниАнализиСъбитияEurelectric: Съвместни общи принципи за засилена защита на потребителите тази зима

Върни се назад

Назад

Eurelectric: Съвместни общи принципи за засилена защита на потребителите тази зима

Eurelectric: Съвместни общи принципи за засилена защита на потребителите тази зима

От началото на кризата с цените на енергията Eurelectric подчертава необходимостта от смекчаване на въздействието върху нуждаещите се клиенти чрез целенасочени мерки за подкрепа. Договорените на 12 декември 2022 година съвместни принципи са точно за това: показват как подписалите ги страни могат съвместно да увеличат усилията си в подкрепа на уязвимите домакинства с ниски и средни доходи, за да смекчат въздействието на енергийната криза.

Инициативата е в пълно съответствие с ангажираността на Eurelectric през последните години като част от инициативите 15 Pledges to Consumers и Power2People. Целта на електроенергийната индустрия е да се превърне в истински партньор на потребителите в енергийния преход.

Като още една стъпка напред Eurelectric подписа съвместна декларация с други асоциации на търговци на енергия на дребно, асоциации на ОРС и потребителски организации. Европейската комисия съдейства за разработването на този документ в отговор на заключенията на Европейския съвет, 20-21 октомври. Декларацията се фокусира върху пет водещи принципа:

  • солидарност с нуждаещите се;
  • цялостен, но целенасочен подход към предизвикателствата пред потребителите;
  • избягване на прекомерни рискове за доставчиците на енергия;
  • насърчаване на мерки за намаляване на търсенето; и
  • гарантиране на задоволяването на основните нужди на всички хора.

Декларацията е в отговор на увеличаването на броя на домакинствата, които за първи път не могат да покрият разходите си за енергия, което отчасти се дължи на повишените цени на енергията от август тази година. Тя призовава асоциациите да насърчават своите членове да прилагат следните мерки, за да помогнат на клиентите да преживеят тази зима, без да загубят снабдяването си:

а) Да въведат отсрочки за плащане на сметките с помощта на планове за плащане за тези, които са непропорционално засегнати от високите цени на енергията.
б) Предотвратяване изключването на потребителите през тази зима.
в) Когато е възможно, да сведат до минимум всички промени в договорите до март следващата година.
г) Предоставяне на ясна информация на потребителите за настоящата ситуация и всички налични решения.

Заслужава да се отбележи също така, че в приложение I към декларацията са посочени примери за това как търговците на дребно на Eurelectric в много от държавите членки вече подкрепят потребителите. Церемонията по подписването се състоя с участието на Комисията онлайн в 11:30 ч. на 12 декември, а пълният текст на документа може да бъде намерен на уебсайта на Eurelectric тук.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: