Начало НовиниАнализиСъбитияInvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

Върни се назад

Назад

InvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

InvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

InvestEU – ЕИБ подкрепя гръцката PPC Renewables за слънчеви паркове с капацитет от 230 MWp, за да се увеличи производството на възобновяема енергия и да се подпомогнат усилията за справедлив преход в гръцкия регион Западна Македония.

  • ЕИБ отпуска финансиране от €28,5 милиона за подразделението на PPC Group за възобновяема енергия.
  • Финансирането от ЕИБ ще достигне максимална сума от €35 милиона през следващите месеци.
  • Новото финансиране ще подпомогне изграждането на три соларни парка.
  • Заемът от ЕИБ е обезпечен с бюджетна гаранция на ЕС по програмата InvestEU.

Новите слънчеви електроцентрали с капацитет от 230 MWp в Козани в региона, попадащ в рамката Just Transition в Западна Македония, подкрепяни от ЕИБ и InvestEU, са част от амбициозния гръцки национален енергиен и климатичен план. Те ще спомогнат, заедно с други инвестиции, за по-голямо използване на възобновяеми енергийни ресурси и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в електроенергийния сектор, както и подобряване на сигурността на доставките.

Проектът, който е един от най-големите проекти за слънчева енергия, разработени и в процес на изпълнение в Гърция, също е част от стратегическия план за трансформация на PPC Group, който поставя специален акцент върху насърчаването на възобновяемата енергия.

„За да постигнем успех в зеления преход, се нуждаем от значителни и устойчиви инвестиции. Това споразумение за финансиране на изграждането на нови соларни ферми в Гърция е отличен пример за това как програмата InvestEU мобилизира финансиране в подкрепа на производството на зелена енергия в цяла Европа. InvestEU предоставя инвестициите, необходими за превръщането на ключови енергийни проекти в реалност“, каза Паоло Джентилони, комисар на ЕК по икономиката.

„Ние сме особено доволни, че този проект насърчава възобновяемата и чиста енергия за народа на Гърция. Той също така подобрява енергийната сигурност и устойчивост и ще помогне на страната да постигне своите амбициозни цели за възобновяема енергия. Гледайки напред, ЕИБ следи развитието в гръцкия електроенергиен сектор и е готова да финансира стабилни проекти в съответствие с Climate Bank Roadmap, ангажимента да увеличи нивото на подкрепа за действията в областта на климата и устойчивостта на околната среда, надхвърляйки 50% от общата си кредитна дейност.“ каза Кристиан Кетел Томсен, вицепрезидент на ЕИБ, отговарящ за кредитирането в Гърция.

ЕИБ предоставя подкрепа в тясно сътрудничество с местни финансови институции. Финансирането от ЕИБ е част от дълговия пакет от 102,4 милиона евро за финансиране на проекти. ЕИБ работи съвместно с Eurobank SA (ERB) и National Bank of Greece SA (NBG), които поеха равни дялове от 70% от дългосрочните кредити и 100% от средносрочното ДДС финансиране.

ЕИБ финансира дългосрочни инвестиции от PPC Group от 1964 г. насам. През последното десетилетие банката е предоставила над 4,3 милиарда евро за енергийни инвестиции в Гърция чрез PPC и други публични и частни гръцки енергийни партньори, включително за подобряване на връзките с гръцките острови, използване на възобновяема енергия и ускоряване на инвестициите в енергийна ефективност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: