Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияInvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

Върни се назад

Назад

InvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

InvestEU – ЕИБ в подкрепа на 230 МВт слънчеви паркове в Гърция

InvestEU – ЕИБ подкрепя гръцката PPC Renewables за слънчеви паркове с капацитет от 230 MWp, за да се увеличи производството на възобновяема енергия и да се подпомогнат усилията за справедлив преход в гръцкия регион Западна Македония.

  • ЕИБ отпуска финансиране от €28,5 милиона за подразделението на PPC Group за възобновяема енергия.
  • Финансирането от ЕИБ ще достигне максимална сума от €35 милиона през следващите месеци.
  • Новото финансиране ще подпомогне изграждането на три соларни парка.
  • Заемът от ЕИБ е обезпечен с бюджетна гаранция на ЕС по програмата InvestEU.

Новите слънчеви електроцентрали с капацитет от 230 MWp в Козани в региона, попадащ в рамката Just Transition в Западна Македония, подкрепяни от ЕИБ и InvestEU, са част от амбициозния гръцки национален енергиен и климатичен план. Те ще спомогнат, заедно с други инвестиции, за по-голямо използване на възобновяеми енергийни ресурси и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в електроенергийния сектор, както и подобряване на сигурността на доставките.

Проектът, който е един от най-големите проекти за слънчева енергия, разработени и в процес на изпълнение в Гърция, също е част от стратегическия план за трансформация на PPC Group, който поставя специален акцент върху насърчаването на възобновяемата енергия.

„За да постигнем успех в зеления преход, се нуждаем от значителни и устойчиви инвестиции. Това споразумение за финансиране на изграждането на нови соларни ферми в Гърция е отличен пример за това как програмата InvestEU мобилизира финансиране в подкрепа на производството на зелена енергия в цяла Европа. InvestEU предоставя инвестициите, необходими за превръщането на ключови енергийни проекти в реалност“, каза Паоло Джентилони, комисар на ЕК по икономиката.

„Ние сме особено доволни, че този проект насърчава възобновяемата и чиста енергия за народа на Гърция. Той също така подобрява енергийната сигурност и устойчивост и ще помогне на страната да постигне своите амбициозни цели за възобновяема енергия. Гледайки напред, ЕИБ следи развитието в гръцкия електроенергиен сектор и е готова да финансира стабилни проекти в съответствие с Climate Bank Roadmap, ангажимента да увеличи нивото на подкрепа за действията в областта на климата и устойчивостта на околната среда, надхвърляйки 50% от общата си кредитна дейност.“ каза Кристиан Кетел Томсен, вицепрезидент на ЕИБ, отговарящ за кредитирането в Гърция.

ЕИБ предоставя подкрепа в тясно сътрудничество с местни финансови институции. Финансирането от ЕИБ е част от дълговия пакет от 102,4 милиона евро за финансиране на проекти. ЕИБ работи съвместно с Eurobank SA (ERB) и National Bank of Greece SA (NBG), които поеха равни дялове от 70% от дългосрочните кредити и 100% от средносрочното ДДС финансиране.

ЕИБ финансира дългосрочни инвестиции от PPC Group от 1964 г. насам. През последното десетилетие банката е предоставила над 4,3 милиарда евро за енергийни инвестиции в Гърция чрез PPC и други публични и частни гръцки енергийни партньори, включително за подобряване на връзките с гръцките острови, използване на възобновяема енергия и ускоряване на инвестициите в енергийна ефективност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: