Начало НовиниАнализиСъбитияACER публикува проучване за анализ на разходите и ползите за водородни мрежи

Върни се назад

Назад

ACER публикува проучване за анализ на разходите и ползите за водородни мрежи

ACER публикува проучване за анализ на разходите и ползите за водородни мрежи

Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз (ACER) публикува консултантско проучване, извършено от VIS Economic & Energy Consultants, за анализ на разходите и ползите за водородната инфраструктура в Европа.

В доклада се предлагат препоръки, които Европейската мрежа за експлоатация на газопреносни системи (ENTSOG) следва да приеме, когато агенцията представи своята методология за развитие на водородната инфраструктура, тъй като Европа се движи към по-широко използване на водорода в региона.

Целта на проучването е да предостави на ACER препоръки за методологията на ENTSOG относно анализ на разходите и ползите (CBA) за водородната инфраструктура, която да се вписва както в десетгодишните планове за развитие на мрежата (TYNDP), така и в проектите от общ интерес (PCI).

Първата препоръка e да има CBA методология, съгласувана с насоките на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSOE), свързани с методологията на CBA, с цел последователен подход, например използване на 25-годишен период на оценка.

Четвъртите насоки за CBA са в процес на консултация и обхващат критериите към ENTSOE за извършване на CBA, както и общите принципи и методологии, които трябва да се използват при необходимите проучвания на мрежата.

Вторият набор от препоръки в проучването има за цел да подобри оценката на самите проекти за водород, по-специално по отношение на определянето и измерването на клъстерните зони и определянето на разходните позиции, използвани за промяна на предназначението на съществуващата инфраструктура за природен газ.

CBA methodology

Европейската водородна магистрала има за цел до 2040 г. да разполага с общо 53 000 км водородна инфраструктура, която ще включва комбинация от пренасочена газова инфраструктура и нова водородна инфраструктура.

В проучването са направени допълнителни препоръки, свързани с базовата линия на анализа, която следва да отчита несигурността, свързана с изграждането на пазарите на водород и инфраструктурата, за да се даде възможност както за консервативен, така и за оптимистичен поглед върху бъдещото развитие на мрежата, както и препоръки за подобряване на яснотата и прозрачността на тълкуването на резултатите.

Следващите стъпки са методологията на ENTSOG за CBA да бъде използвана при разработването на TYNPD 2024 и процеса на PCI преди приключването на консултациите по методологията на АРП, като методологията бъде изготвена преди да бъде представена на ACER за одобрение, което се очаква през юни тази година.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: