Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбития18% ръст на емисиите в ЕС за второто тримесечие на 2021

Върни се назад

Назад

18% ръст на емисиите в ЕС за второто тримесечие на 2021

18% ръст на емисиите в ЕС за второто тримесечие на 2021

Евростат публикува на 29.11.2021 г. за първи път оценки за тримесечните емисии на парникови газове в ЕС, включително разбивка на емисиите по икономическа дейност. Прогнозите обхващат всички тримесечия от 2010 г. до второто тримесечие на 2021 г.

Тези данни ще се публикуват редовно всяко тримесечие оттук нататък. Това е важно подобрение в навременността на статистическите данни, свързани с изменението на климата, и е част от усилията на Евростат да предостави повече и по-добра представа за зеления преход на ЕС към целта да бъде континент с нулеви емисии до 2050 г.

През второто тримесечие на 2021 г. емисиите на парникови газове в ЕС възлизат на общо 867 милиона тона CO2-еквивалент (CO2-екв.), под пред-пандемичните нива за което и да е тримесечие. Най-ниската стойност е регистрирана през второто тримесечие на 2020 г., по време на избухването на COVID-19. Емисиите на парникови газове през второто тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 18% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това до голяма степен се дължи на ефекта от икономическото възстановяване след рязкото намаляване на активността през същото тримесечие на 2020 г. поради кризата с COVID-19.

Stapled mountain chart: greenhouse gas emissions, by economic activity, EU, Q1 2010 - Q2 2021 (million tonnes of CO2-equivalents)

През второто тримесечие на 2021 г. икономическите сектори, отговорни за най-много емисии на парникови газове, са индустриалното производство и строителството (34% от общото количество), електропроизводството (19%), селското стопанство (14%), транспортните услуги (8%) и други услуги (8%).

Домакинствата са отделили 101 милиона тона CO2-екв за своя транспорт (12%) плюс 52 милиона тона CO2-екв за отопление и други цели (6%).

Емисиите на парникови газове през второто тримесечие на 2021 г. се увеличават спрямо същия период на предходната година във всички сектори. Емисиите от домакинствата за отопление се увеличават с 42%, а за транспорт – с 25%. Емисиите от промишлено производство и строителство се увеличават с 22%, от транспортни услуги с 18%, от доставка на електроенергия с 17% и услуги, различни от транспорт, с 13%. Емисиите от селскостопанския сектор остават почти непроменени (+0.2%).

Въпреки ефекта от икономическото възстановяване между второто тримесечие на 2020 г. и 2021 г., дългосрочната тенденция на емисиите на парникови газове в ЕС показва стабилно намаляване.

Официалният климатичен мониторинг и докладване съгласно правилата на ООН предоставя годишни данни за напредъка на ЕС към неговите цели. Най-новите данни, установени съгласно правилата на Конвенцията на ООН за изменението на климата (UNFCCC), показват, че през 2020 г. вътрешните емисии на парникови газове в ЕС-27 са намалели с 31% спрямо нивата от 1990 г. Инвентаризацията на ЕС се изготвя от Европейската агенция по околна среда от името на Комисията и се представя на UNFCCC всяка пролет. Периодът, обхванат от инвентаризацията, започва през 1990 г. и продължава до 2 години преди текущата година (например през 2021 г. инвентаризациите обхващат емисиите до 2019 г.).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: