Начало НовиниАнализиСъбития400 милиарда долара мрежови инвестиции през 2024

Върни се назад

Назад

400 милиарда долара мрежови инвестиции през 2024

400 милиарда долара мрежови инвестиции през 2024

Международната енергийна агенция публикува доклада си World Energy Investment за 2024 г. Докладът установява, че въпреки натиска върху финансирането, глобалните инвестиции в чиста енергия ще достигнат почти два пъти повече от тези в изкопаеми горива през 2024 г., за което ще допринесат подобряването на веригите за доставки и по-ниските разходи за чисти технологии.

Тази година се очаква общите инвестиции в енергетиката в световен мащаб да надхвърлят 3 трилиона долара за първи път. Очаква се около 2 трилиона долара да бъдат насочени към чисти технологии като възобновяеми енергийни източници, електрически превозни средства, ядрена енергия, мрежи, съхранение, нискоемисионни горива, подобряване на ефективността и термопомпи. Останалата част – малко над 1 трилион долара – ще бъде насочена към въглища, газ и петрол.

Въпреки това, дори когато разходите за чиста енергия чупят рекорди, в много части на света все още има големи дисбаланси и недостиг на инвестиции в енергетиката. В доклада се подчертават тези несъответствия и пречките, които те създават за изграждането на по-сигурна, устойчива и справедлива енергийна система.

Ето и някои други важни изводи:

  • За първи път в историята комбинираните инвестиции във възобновяеми енергийни източници и мрежи ще надхвърлят сумата, изразходвана за изкопаеми горива през 2023 г. Фотоволтаиците по-специално привличат огромния дял от средствата.
  • На Китай, където се наблюдава силно вътрешно търсене на слънчева енергия, литиеви батерии и електромобили, ще се падне най-големият дял от инвестициите в чиста енергия през тази година, като те ще достигнат приблизително 675 млрд. долара. Следват Европа и Съединените щати с инвестиции в чиста енергия съответно в размер на 370 и 315 млрд. долара. Само тези три големи икономики съставляват повече от две трети от световните инвестиции в чиста енергия.
  • В нововъзникващите и развиващите се икономики извън Китай инвестициите в чиста енергия през 2024 г. за първи път ще надхвърлят 300 млрд. долара, водени от Бразилия и Индия. Въпреки това в доклада се констатира, че това ниво на разходите – което представлява само около 15% от общия размер в световен мащаб – е далеч под необходимото за задоволяване на нарастващото търсене на енергия в много от тези страни, където високата цена на капитала възпрепятства развитието на нови проекти.
  • Глобалните инвестиции в добив на нефт и газ се очаква да се увеличат с 7% през 2024 г. и да достигнат 570 млрд. долара, след подобно увеличение през 2023 г. Според доклада това до голяма степен съответства на нивата на търсене, които се предполагат през 2030 г. при днешните политически настройки, но е далеч по-високо от предвиденото в сценариите, които постигат национални или глобални цели в областта на климата. Забележително е, че инвестициите в чиста енергия на петролните и газовите компании представляват едва 4% от общите капиталови разходи на индустрията през 2023 г.
  • Разходите за мрежите – ключови за по-бързия преход към чиста енергия – ще достигнат 400 млрд. долара през 2024 г., след като между 2015 и 2021 г. се задържаха на около 300 млрд. долара годишно. Инвестициите в акумулаторни батерии също се увеличават и през 2024 г. се очаква да достигнат 54 млрд. долара. Тези разходи обаче също остават силно концентрирани в географски план.

„Инвестициите в чиста енергия поставят нови рекорди дори в предизвикателни икономически условия, което подчертава динамиката на новата глобална енергийна икономика. За всеки долар, който днес отива за изкопаеми горива, почти два долара се инвестират в чиста енергия“, заявява изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол. „Нарастването на разходите за чиста енергия се дължи на силната икономика, на непрекъснатото намаляване на разходите и на съображенията за енергийна сигурност. Но има и силен елемент на индустриална политика, тъй като големите икономики се конкурират за предимство в новите вериги за доставки на чиста енергия. Трябва да се направи повече, за да се гарантира, че инвестициите достигат до местата, където са най-необходими, по-специално до развиващите се икономики, където днес достъпът до достъпна, устойчива и сигурна енергия е крайно недостатъчен.“

Можете да прочетете прессъобщението и да разгледате пълния текст на доклада.


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: