Начало НовиниАнализиСъбития400 млн.евро подкрепа от ЕИБ за MYTILINEOS за ускоряване на прехода към ВЕИ

Върни се назад

Назад

400 млн.евро подкрепа от ЕИБ за MYTILINEOS за ускоряване на прехода към ВЕИ

400 млн.евро подкрепа от ЕИБ за MYTILINEOS за ускоряване на прехода към ВЕИ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна 400 млн. евро в подкрепа на значителна нова инвестиция за MYTILINEOS Energy and Metals (MYTILINEOS), която ще ускори производството на енергия от възобновяеми източници в Гърция и други държави от ЕС.
MYTILINEOS ще разгърне нов портфейл от проекти за фотоволтаични системи и системи за съхранение на енергия в батерии (BESS) в периода до 2027 г., които ще добавят капацитет от приблизително 2,6 GW. Инвестицията се оценява на 2,5 млрд. евро, като проектите ще бъдат разгърнати в целия ЕС.

Новите съоръжения ще бъдат разположени в различни по-слабо развити и преходни райони в Гърция и ЕС. По този начин финансирането от ЕИБ ще подкрепи нови инвестиции в кохезионни региони, където доходът на глава от населението е по-нисък от средния за ЕС, като по този начин ще потвърди ангажимента на банката на ЕС за справедлив растеж и сближаване на жизнените стандарти.

В допълнение към внедряването на слънчева енергия и капацитет за съхранение, новото финансиране от ЕИБ ще помогне за модернизиране на съществуващата електрическа мрежа и ще даде възможност за по-добро управление на електроснабдяването, повишаване на надеждността и задоволяване на бъдещото потребление.
Очаква се системите да предоставят информация в реално време на крайните клиенти, да улеснят спестяването на енергия и да подпомогнат активното управление на потреблението, като по този начин ще допринесат за решаването на проблемите, които забавят постигането на дългосрочните цели на ЕС и на националните цели в областта на енергетиката и климата.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: