Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбития785 милиона евро за инфраструктурни проекти от общ интерес

Върни се назад

Назад

785 милиона евро за инфраструктурни проекти от общ интерес

785 милиона евро за инфраструктурни проекти от общ интерес

На 7 септември Европейската комисия обяви покана за набиране на предложения за ключови трансгранични енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, включени в Четвъртия списък на Съюза с Проекти от общ интерес. Проектите ще бъдат съфинансирани с грантови средства в размер на 785 милиона евро по правилата на новия механизъм за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). С фиксирането на бюджета за новия CEF-Energy за периода 2021-2027 в размер на 5.83 милиарда евро, ЕС призна ключовата роля на енергийната инфраструктура за Европейската зелена сделка и за прехода към климатично-неутрална икономика. Работната програма, приета през август, предвижда 2.4 милиарда евро финансиране за ключови европейски енергийни инфраструктурни проекти в периода 2021-2023.

Настоящата покана е отворена до 19 октомври 2021 г. След оценка на предложенията се очаква проектите за финансиране да бъдат одобрени в началото на 2022 г.

За да кандидатстват за финансиране по CEF-Energy (грантове за проучване или строителни работи), проектите трябва преди всичко да са включени в най-актуалния списък на Проекти от общ интерес, който Комисията приема на всеки две години. За да бъде дефиниран като ПОИ, проектът трябва да допринася значителни ползи за поне две държави-членки на ЕС и да повишава конкурентоспособността, да допринася за енергийната сигурност и климатичната устойчивост на Съюза. Финансовата помощ, предоставяна по CEF Energy, трябва да максимизира неговата добавена стойност по отношение на декарбонизацията.

В рамките на новия бюджет на ЕС за 2021-2027 – Многогодишната финансова рамка – новата система на CEF въвежда и нов прозорец за трансгранични ВЕИ проекти,  за които ще бъдат алокирани до 15% от бюджета на CEF, в зависимост от способността на пазара да ги усвои. Първата покана за такива проекти (под формата на предварителни проучвания) ще бъде стартирана до края на септември.


Още информация

Решение на Комисията

Annex to Commission decision

Fourth PCI list: Regulation (EU) 2020/389 of 31 October 2019

Connecting Europe Facility Regulation (EU) 2021/1153

Overview of projects financed by Connecting Europe Facility – Energy

Projects of Common Interest

Trans-European Networks for Energy

Key cross border infrastructure projects

In focus: Making the EU’s energy infrastructure fit for climate-neutrality

Energy Infrastructure (Connecting Europe Facility)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: