Начало НовиниАнализиСъбития95 милиона евро за 40 климатични проекта на Барселона

Върни се назад

Назад

95 милиона евро за 40 климатични проекта на Барселона

95 милиона евро за 40 климатични проекта на Барселона

ЕИБ ще предостави 95 милиона евро за финансиране на 40 проекта за действия в областта на климата в Барселона. Споразумението между община Барселона и ЕИБ ще насърчи градското обновяване чрез инвестиции в енергийна ефективност и социална инфраструктура. 1 500 работни места ще бъдат създадени по време на фазата на строителство като част от екологичното възстановяване. Промотираните проекти ще помогнат на икономическото възстановяване на града и създаването на работни места след COVID-19.

Значителна част от финансирането на ЕИБ – до 25% – ще се насочи към инвестиции за регенериране на площ, покриваща около 200 000 м2 в целия град, като преструктурира градския дизайн около концепцията за „суперквартали“, за да предостави на жителите по-добър достъп до съоръжения в техните квартали. Това включва групиране на сгради в отграничени квадранти, където трафикът е разрешен само по периметъра, а приоритет се дава на пешеходни зони, нискоскоростни зони и зелени площи за отдих. Заслужава да се отбележи, че Барселона всъщност обяви извънредно положение по отношение на околната среда през януари 2020 г. и че инвестициите, които сега се насърчават, са в съответствие с целите на тази декларация.

В допълнение към укрепването на градската климатична устойчивост, проектите, финансирани по това споразумение, ще насърчават социалното включване, като средствата на банката на ЕС ще отидат и за изграждането и обновяването на образователни институции като детски ясли и училища, спортни съоръжения, нова библиотека и домове за социални грижи. Около 20 проекта ще бъдат насочени към райони в града, класифицирани като уязвими. Цялата нова социална инфраструктура ще бъде под формата на сгради с близко до нулево енергийно потребление. Финансирането, предоставено от банката на ЕС, също ще подкрепя инициативи за подобряване на енергийната ефективност, което е основен приоритет за община Барселона през последните години. Това включват инициативи за подобряване на потреблението на електроенергия за обществено осветление и за общински сгради и съоръжения. Ще бъдат направени подобрения и в градските автобусни линии и велосипедни алеи в целия град.

В същото време тези инвестиции ще помогнат за стимулиране на икономическото възстановяване след кризата, причинена от COVID-19, като създадат работа за 1 500 души по време на фазата на строителството.

Това е шестата операция на ЕИБ в Барселона, улесняваща инвестициите в градска инфраструктура и социални жилища. Първият е през 1990 г. със споразумение, позволяващо обновяването на историческия център на града.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: