Начало НовиниАнализиСъбитияACER и ENTSO-E разследват инцидент с ЕЕС на Испания, Португалия и части от Франция

Върни се назад

Назад

ACER и ENTSO-E разследват инцидент с ЕЕС на Испания, Португалия и части от Франция

ACER и ENTSO-E разследват инцидент с ЕЕС на Испания, Португалия и части от Франция

На 24 юли 2021 г. в 16:36 CET, поради голям инцидент във Франция, преносните системи на Португалия и Испания, заедно с малка част от френската преносна система, бяха изключени от синхронната зона Континентална Европа за малко над 30 минути. Фигурата долу изобразява пътя за прекъсване на връзката между двете зони.

Въз основа на предварителни данни на операторите на преносни системи (ОПС), разделянето на системата е класифицирано като инцидент от ниво 2 или „обширен“ инцидент според скалата за класификация на инциденти (ICS) на ENTSO-E.

Съгласно методологията на ICS, за инциденти от ниво 2 се изготвя окончателен доклад от експертна група, където съответните национални регулаторни органи (НРО) и Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) могат да бъдат включени по тяхно искане.

Поради това ENTSO-E създаде експертен панел и покани ACER и съответните НРО да се присъединят към него. Експертната група заседава за първи път на 22 октомври 2021.

Разследването на експертната група ще се основава на междинния доклад, който ENTSO-E в момента финализира. Този междинен доклад, който ще бъде публикуван на 12 ноември 2021 г., ще съдържа данните, първоначалните констатации за последователността на събитията и времевите рамки, свързани с инцидента.

Окончателният доклад на експертната група ще съдържа препоръки. Експертната група ще изготви окончателен доклад, който описва последователността на събитията и подробностите за прекъсванията на преноса. Той също така ще обясни причините и ще съдържа препоръки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще. Окончателният доклад на експертната група ще бъде публикуван през първото тримесечие на 2022 г.

С предприетите по инцидента действия, ACER и ENTSO-E изпълняват своите законови задължения, предписани в System Operations Guideline и ICS Methodology. В съответствие с разпоредбите на тези документи, експертната група ще бъде председателствана от представител на оператор на преносна система, който не е засегнат от инцидента, а всички членове ще допринасят за изготвяне на възложените разработки на равни начала, за да се гарантира високо качество и последователност на окончателния доклад.

Вижте повече по темата тук.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: