Начало НовиниАнализиСъбитияACER не успя да изчисли индикативна цена за втечнен газ за 13.01.2023

Върни се назад

Назад

ACER не успя да изчисли индикативна цена за втечнен газ за 13.01.2023

ACER не успя да изчисли индикативна цена за втечнен газ за 13.01.2023

Съгласно чл. 18 от Регламент 2022/2576 на Съвета за засилване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, надеждни референтни показатели за цените и надежден трансграничен обмен на газ ACER има задължение да публикува ежедневен обективен доклад за оценка на цените на LNG не по-късно от 13 януари 2023 г. Ето защо миналия петък ACER публикува първата си ценова оценка. ACER е получил 2 отговарящи на условията сделки.

Въпреки това, съгласно методологията, данните за пазара на втечнен газ, докладвани за оценката на цените през съответния времеви прозорец не са били достатъчни. В резултат на това ACER не успя да изчисли индикативната цена на втечнен природен газ.

Източник: ACER

Контекст:

На 30 декември 2022 г. влезе в сила Регламент (ЕС) 2022/2576 на Съвета за засилване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, надеждни референтни показатели за цените и надежден трансграничен обмен на газ.

Регламентът възлага на ACER да изготвя и публикува нова ежедневна оценка на цените на втечнения природен газ (LNG), която да започне не по-късно от 13 януари 2023 г.

С регламента на ACER се предоставят необходимите правомощия за събиране на данните, необходими за изготвянето на референтния показател за втечнен природен газ, като за изпълнението на тази задача се разширяват правомощията, които вече са предоставени на ACER съгласно Регламент (ЕС) № 1227/2011 и Регламент за изпълнение (ЕС) № 1348/2014 на Комисията (наричани заедно „REMIT“).

От 13 януари 2023 г. ACER ще публикува своята оценка на цените на втечнения природен газ всеки ден (само в делнични дни) преди 18.00 ч. централноевропейско време на страницата за оценка на цените в платформата TERMINAL.

От 31 март 2023 г. ACER изготвя и публикува ежедневен референтен показател за втечнен природен газ. Бенчмаркът за втечнен природен газ осигурява по-голяма прозрачност на пазара въз основа на задължително отчитане на данни, поради което се очаква да отразява реалните цени на втечнения природен газ. Заинтересованите страни могат да използват бенчмарка за втечнен природен газ на доброволни начала.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: