Начало НовиниАнализиСъбитияACER/CEER: Мониторинг на електроенергийния пазар на едро 2020

Върни се назад

Назад

ACER/CEER: Мониторинг на електроенергийния пазар на едро 2020

ACER/CEER: Мониторинг на електроенергийния пазар на едро 2020

Съветът на европейските енергийни регулатори и Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС публикуваха новото издание на Доклада за пазарен мониторинг 2020, посветено на електроенергийния пазар на едро.

Докладът представя основните резултати от мониторинга на европейските вътрешни пазари на електроенергия и природен газ и препоръките за по-нататъшни действия за укрепване на тяхната интеграция. Мониторинговият доклад съдържа три части: Електроенергиен пазар на едро, Газов пазар на едро, Енергиен пазар на дребно и защита на потребителите.

Електроенергиен пазар на едро през 2020: кое е новото?

  • Исторически рекорд на енергийните цени в Европа (2021): Въпреки че информацията в доклада покрива 2020 г., докладът засяга накратко и високите цени от 2021. В повече детайли въпросът е разгледан в публикувана наскоро Note on High Energy Prices на ACER.
  • Бариери за ефективно формиране на цените и лесен достъп до пазара на нови участници: ACER анализира единадесет потенциални бариери и установява, че те съществуват в повечето от държавите-членки. Това е индикация за съществуващи възможности за подобрение.
  • COVID-19 и пазарната интеграция – прогрес въпреки пандемията: ACER и CEER признава усилията на страните-членки в укрепване на пазарната интеграция. Интеграцията на европейските пазари ден напред и в рамките на деня продължава. Като последица, нивото на ефикасност в използването на трансграничния преносен капацитет през 2020 е най-високото постигано досега всички краткосрочни времеви периоди на доставка.
  • Схеми за прекъсваемост: Идентифицирани са четири услуги за схеми за прекъсваемост (адекватност, балансиране, управление на претоварванията и авариен резерв), подкрепяйки пазарно-базиран подход за тяхното използване за подкрепа на сигурността на доставките.

Към текста на доклада.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: