Начало НовиниАнализиСъбитияBDEW: Повече скорост за присъединяване към мрежата

Върни се назад

Назад

BDEW: Повече скорост за присъединяване към мрежата

BDEW: Повече скорост за присъединяване към мрежата

За да се постигнат целите за климата, все повече системи за възобновяема енергия, системи за съхранение, термопомпи трябва да бъдат надеждно свързани към електрическата мрежа. За да се процедира ефикасно и структурирано, Федералното министерство на икономиката определи в своята програма „Фокус“ шест области на действие с потенциал за ускоряване. Сега BDEW анализира по-подробно тези области на действие и представи конкретни предложения.

Енергийната индустрия на Германия настоява за стандартизиране на мрежовите връзки на възобновяемите енергийни източници, за да се ускори процесът. От браншовата асоциация BDEW заявяват, че мрежовите оператори са „наблюдавали експоненциално увеличение на заявленията за свързване към мрежата от 2022 г. насам, като в някои случаи броят на заявленията се е увеличил четирикратно“ за присъединяване на инсталации за възобновяеми енергийни източници, както и на системи за съхранение и термопомпи. Групата представи няколко предложения за ускоряване на мрежовите връзки, за да могат да бъдат пуснати в експлоатация повече системи за възобновяема енергия и Германия да постигне целите си в областта на климата. Сред тях са използването на стандартизирани цифрови процедури за бърза и ефективна обработка на големия брой искания, намаляване на бюрокрацията и справяне с недостига на обучени монтажници и курсове за обучение.

За да се даде възможност за бързо осъществяване на проектите за свързване към мрежата, трябва да е възможно изграждането на линиите към съответната точка на присъединяване към мрежата, но също така е от първостепенно значение общият капацитет на мрежата да е достатъчен. Това изисква разпределителните мрежи да могат да се разширяват бързо. Германското правителство вече взе предвид много от представените препоръки и продължава да работи за подобряване на ситуацията. Въпреки това важни искания на BDEW в контекста на настоящите процедури все още очакват изпълнение. По-специално, процедурите за одобрение на планирането на спешно необходимото разширяване на линиите 110 kV все още отнемат твърде много време.

Повече за проблемите и търсените решения за разширяване и модернизиране на мрежата в Германия може да видите в позицията на BDEW.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: