Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияCEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

Върни се назад

Назад

CEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

CEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

CEER публикува третия си Доклад относно тръжните процедури за възобновяеми енергийни източници в Европа. Предишните издания на доклада са от 2018 и 2020 г.

Целта на доклада е да предостави изчерпателен преглед на различните процедури за конкурентни търгове, които се прилагат за определяне на нивото на подкрепа за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страните членки на CEER. Докладът се допълва от оценки на схемите в избрани държави.

Според последното издание:

  • В голяма част от държавите членки вече са въведени национални тръжни схеми. В 21 от 30-те държави членки има въведени схеми за търгове – с три повече от последния доклад.
  • Повечето държави членки са избрали да прилагат както технологично неутрални, така и специфични за конкретна технология търгове. Във всички въведени схеми за конкретни технологии най-предпочитаните технологии за възобновяеми източници са офшорните вятърни централи, наземните вятърни централи, фотоволтаичните централи (PV solar) и биомасата.
  • Предпочитаният подход е механизмът за разпределяне на цената по оферта, при който на участниците в търга се предоставя право на подпомагане в съответствие с нивото на подадената от тях оферта.
  • Последните тръжни процедури са организирани предимно за определяне на нивото на референтната стойност за изчисляване на пазарната премия.
  • Наблюдават се проблеми с обществената приемливост за внедряването на ВЕИ, особено за вятърната енергия на сушата, което оказва отрицателно въздействие върху нивото на участие в търговете за този тип технология.

Конкурентните процедури не отменят необходимостта от административни процедури. Вместо подробен мониторинг и предвиждане на развитието на цените на подпомаганите технологии, фокусът е върху изпълнението на търговете, което също изисква административен капацитет, особено в националните регулаторни органи (НРО). В доклада не е предоставена информация за България.

Можете да свалите доклада от тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: