Начало НовиниАнализиСъбитияCEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

Върни се назад

Назад

CEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

CEER за тръжните процедури за ВЕИ в Европа

CEER публикува третия си Доклад относно тръжните процедури за възобновяеми енергийни източници в Европа. Предишните издания на доклада са от 2018 и 2020 г.

Целта на доклада е да предостави изчерпателен преглед на различните процедури за конкурентни търгове, които се прилагат за определяне на нивото на подкрепа за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страните членки на CEER. Докладът се допълва от оценки на схемите в избрани държави.

Според последното издание:

  • В голяма част от държавите членки вече са въведени национални тръжни схеми. В 21 от 30-те държави членки има въведени схеми за търгове – с три повече от последния доклад.
  • Повечето държави членки са избрали да прилагат както технологично неутрални, така и специфични за конкретна технология търгове. Във всички въведени схеми за конкретни технологии най-предпочитаните технологии за възобновяеми източници са офшорните вятърни централи, наземните вятърни централи, фотоволтаичните централи (PV solar) и биомасата.
  • Предпочитаният подход е механизмът за разпределяне на цената по оферта, при който на участниците в търга се предоставя право на подпомагане в съответствие с нивото на подадената от тях оферта.
  • Последните тръжни процедури са организирани предимно за определяне на нивото на референтната стойност за изчисляване на пазарната премия.
  • Наблюдават се проблеми с обществената приемливост за внедряването на ВЕИ, особено за вятърната енергия на сушата, което оказва отрицателно въздействие върху нивото на участие в търговете за този тип технология.

Конкурентните процедури не отменят необходимостта от административни процедури. Вместо подробен мониторинг и предвиждане на развитието на цените на подпомаганите технологии, фокусът е върху изпълнението на търговете, което също изисква административен капацитет, особено в националните регулаторни органи (НРО). В доклада не е предоставена информация за България.

Можете да свалите доклада от тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: