Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияCEER: Мониторинг на независимостта на НРО

Върни се назад

Назад

CEER: Мониторинг на независимостта на НРО

CEER: Мониторинг на независимостта на НРО

На 26 април 2021 година CEER публикува своя доклад за мониторинга на независимостта на НРО. Докладът разчита на отговорите, предоставени от 29 национални регулаторни органи (НРО) (24 члена на CEER и 5 наблюдатели в рамките на CEER) на специално проучване, което съдържа собствени въпроси на CEER, както и въпроси, използвани за индикаторите на ОИСР за регулиране на продуктовия пазар за първата половина на 2020 г. Този доклад предоставя преглед на състоянието на независимостта на НРО четири години след предишен доклад на CEER по темата, в който – за разлика от тазгодишното издание – българският регулатор взе участие.

Докладът прави редица интересни открития:

  • През последните пет години задълженията и правомощията на НРО да регулират сектори, различни от електричеството и газа, са се увеличили значително.
  • Една трета от НРО подчертаха липсата на ресурси (финансиране), което според тях не е в съответствие с принципите за независимост на НРО.
  • Независимостта на НРО е изрично посочена в закона в повечето страни и националното законодателство съдържа правно определение за независимостта на НРО.
  • През последните три години броят на персонала на НРО е нараснал, докато делът на служителите, посветени на енергийното регулиране, е останал същият или е нараснал пропорционално на общия брой на персонала.
  • Повечето НРО получават своите финансови ресурси от участниците на пазара чрез такси и други вноски.
  • Почти всички НРО имат санкционни правомощия за налагане на санкции за нарушения.

За да прочетете повече по тези теми и други констатации, моля, вижте пълния доклад тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: