Начало НовиниАнализиСъбитияCEER публикува документ за обмена на данни, свързани с гъвкавостта и ролята на DSO

Върни се назад

Назад

CEER публикува документ за обмена на данни, свързани с гъвкавостта и ролята на DSO

CEER публикува документ за обмена на данни, свързани с гъвкавостта и ролята на DSO

Въпреки че използването на услуги за гъвкавост от операторите на разпределителни услуги (DSO) е все още в начален стадий, то може да се превърне във важен инструмент за ефективно управление на мрежите. Следователно обменът на данни, свързани с гъвкавостта, между DSO и трети страни е основен елемент за ефективното използване на капацитета за гъвкавост.

Настоящият документ на CEER предоставя информация за съществуващия обмен на данни, свързани с гъвкавостта, с участието на операторите на разпределителни мрежи. В него се посочват възможните бъдещи взаимодействия, които също могат да изискват вниманието на DSo, като същевременно се очертават последните тенденции на ниво ЕС.

Оценката на CEER показва, че от множеството процедури и начини на използване на ресурсите за гъвкавост от DSO, не могат да се откраят някакви по-общи стандарти или обобщени практики.

От гледна точка на DSO:

  • На този ранен етап има малко практики, свързани с обработката на данни за гъвкавост и използването на гъвкавост от DSO.
  • Услугите за гъвкавост се включват в дейностите по планиране и експлоатация на разпределителните мрежи или се тестват чрез малки пилотни проекти.
  • Обменът на данните за гъвкавост поставя предизвикателства пред DSO в три области: експлоатация на разпределителната мрежа, улесняване на пазара и координация между преносния оператор и операторите на разпределителните мрежи.
  • DSO ще контролират интегрирането на гъвкавите ресурси в работата и планирането на мрежата си.

От гледна точка на националните регулаторни органи:

  • Повечето регулатори участват в обмена на данни между мрежовите оператори в някаква степен, въпреки че в някои случаи ролите и отговорностите са по-ограничени, отколкото в други.
  • Продължаващите законодателни промени на равнище ЕС могат да доведат до по-голямо участие на регулаторните органи в обмена на данни с DSO.
  • Регулаторите ще трябва да наблюдават обмена на данни и да докладват за работата на DSO чрез набор от показатели за интелигентни мрежи.

Към доклада.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: