Начало НовиниАнализиСъбитияCEER: Status review on TSO and DSO unbundling

Върни се назад

Назад

CEER: Status review on TSO and DSO unbundling

CEER: Status review on TSO and DSO unbundling

Днес CEER публикува своя оценка на състоянието на отделянето на операторите на разпределителни системи и операторите на преносни системи, като се подчертават новите развития от лятото на 2018 г. насам във връзка с прилагането на правилата, въведени с пакета за чиста енергия. Прави се и кратък преглед на новите изисквания за отделяне на операторите в контекста на наскоро съгласуваните разпоредби от пакета за пазарите на водород и декарбонизиран природен газ Hydrogen and Decarbonised Gas Market Package. Основните изводи показват, че:

  • От 2018 г. насам има 14 случая в осем държави, свързани или с нови решения за сертифициране на ОПС, или с възобновяване на съществуващи процедури за сертифициране.
  • Броят на ОПС в Европа не се е променил съществено.
    Има само три случая, в които ОРС са променили моделите си на отделяне – от независим преносен оператор (ITO) към отделяне на собствеността (OU).
  • Повече от половината от НРО уведомяват за текущи проекти за водород, в които участват ОПС в рамките на съответната държава членка, като се развиват и няколко трансгранични инфраструктурни проекти за водород.
  • В Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Нидерландия, Словения, Испания, Гърция и Нидерландия има активни, регистрирани граждански енергийни общности.

Доклада можете да видите тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: