Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияCO2 емисиите се върнаха до историческия си пик през 2021 г.

Върни се назад

Назад

CO2 емисиите се върнаха до историческия си пик през 2021 г.

CO2 емисиите се върнаха до историческия си пик през 2021 г.

Увеличеното използване на въглища е основният фактор за ръста на глобалните енергийни емисии на CO2 с над 2 милиарда тона, най-голямото им годишно увеличение в абсолютно изражение.

Глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергията, нарастват с 6% през 2021 г. до 36,3 милиарда тона, най-високото им ниво досега, тъй като световната икономика се възстановява по-бързо от КОВИД кризата и разчита в голяма степен на въглища за захранване на този растеж, според нов анализ на МЕА, публикуван днес.

Увеличението на глобалните емисии на CO2 от над 2 милиарда тона е най-голямото в историята в абсолютно изражение, което повече от щедро компенсира спада, предизвикан от пандемията, за предходната година, показва анализът на МЕА.

Възстановяването на търсенето на енергия през 2021 г. е усложнено от неблагоприятните метеорологични условия и ситуацията на енергийния пазар – особено скокове в цените на природния газ – което води до изгарянето на повече въглища, въпреки че производството на енергия от възобновяеми източници регистрира най-големия си ръст досега.

Глобалните стойности на емисиите на CO2 и търсенето на енергия се основават на подробен анализ на МЕА регион по регион и гориво по гориво, базирайки се на най-новите официални национални данни и публично достъпни енергийни, икономически и метеорологични данни. В съчетание с оценките за емисиите на метан, които МEA публикува миналия месец, и оценките за емисиите на азотен оксид и CO2, свързани с горенето на факелен газ, новият анализ показва, че общите емисии на парникови газове от енергията са се повишили до най-високото си ниво през 2021 г.

Цифрите ясно показват, че глобалното икономическо възстановяване от кризата не е устойчивото възстановяване, за което изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол призова по време на ранните етапи на пандемията през 2020 г. Сега светът трябва да гарантира, че глобалното възстановяване на емисиите през 2021 г. е еднократен случай – и че ускореният енергиен преход допринася за глобалната енергийна сигурност и по-ниски цени на енергията за потребителите.

Въглищата представляват над 40% от общия ръст на глобалните емисии на CO2 през 2021 г., достигайки рекордно ниво от 15,3 милиарда тона. Емисиите на CO2 от природен газ се повишават значително над нивата си от 2019 г. до 7,5 милиарда тона. При 10,7 милиарда тона емисиите на CO2 от петрола остават значително под нивата преди пандемията поради ограниченото възстановяване на глобалната транспортна дейност през 2021 г., главно в авиационния сектор.

Въпреки възстановяването на използването на въглища, възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия осигуряват по-висок дял от световното производство на електроенергия от въглищата през 2021 г. Производството на базата на възобновяеми енергийни източници достига най-висока стойност за всички времена, надхвърляйки 8 000 тераватчаса (TWh) през 2021 г. рекордни 500 TWh над нивото от 2020 г. Производството от вятърна и слънчева фотоволтаична енергия се е увеличило съответно с 270 TWh и 170 TWh, докато производството на водна енергия намалява поради въздействието на сушата, особено в Съединените щати и Бразилия.

Използването на въглища за производство на електроенергия през 2021 г. е стимулирано от рекордно високите цени на природния газ. Разходите за експлоатация на съществуващи въглищни електроцентрали в Съединените щати и много европейски енергийни системи са значително по-ниски от тези на газовите електроцентрали през по-голямата част от 2021 г. Преминаването от газ към въглища увеличава глобалните емисии на CO2 от производството на електроенергия с доста над 100 милиона тона, особено в Съединените щати и Европа, където конкуренцията между електроцентралите на газ и въглища е най-силна.

Възстановяването на глобалните емисии на CO2 над нивата преди пандемията до голяма степен се дължи на Китай, където те се увеличават с 750 милиона тона между 2019 и 2021 г. Китай е единствената голяма икономика, която преживя икономически растеж както през 2020 г., така и през 2021 г. Емисиите се увеличават през тези две години в Китай и компенсират общия спад в останалия свят през същия период. Само през 2021 г. емисиите на CO2 в Китай нарастват с над 11,9 милиарда тона, което представлява 33% от глобалните емисии. Увеличаването на емисиите в Китай е резултат до голяма степен от рязкото нарастване на търсенето на електроенергия, което зависи силно от въглищната енергия. С бърз растеж на БВП и допълнителна електрификация на енергийните услуги, търсенето на електроенергия в Китай нараства с 10% през 2021 г., по-бързо от икономическия растеж от 8,4%. Това увеличение на търсенето от почти 700 TWh е най-голямото, наблюдавано някога в Китай. Тъй като ръстът на търсенето изпреварва увеличението на предлагането от източници с ниски емисии, въглищата се използват за покриване на повече от половината от нарастването на търсенето на електроенергия. Това се случва, въпреки че страната също отбелязва най-голямото увеличение на производството на енергия от възобновяеми източници през 2021 г.

Емисиите на CO2 в Индия се повишават силно през 2021 г., за да се покачат над нивата от 2019 г., движени от нарастването на използването на въглища за производство на електроенергия. Производството от въглища достига най-висока стойност за всички времена в Индия, скачайки с 13% над нивото от 2020 г. Това отчасти се дължи на факта, че растежът на възобновяемите енергийни източници се забавя до една трета от средния темп, наблюдаван през предходните пет години.

Световното индустриално производство в развитите икономики се възстановява до нивата отпреди пандемията през 2021 г., но емисиите на CO2 се повишават по-малко рязко, което сигнализира за по-устойчива траектория на структурен спад. Емисиите на CO2 в Съединените щати през 2021 г. са с 4% под нивото от 2019 г. В Европейския съюз те са с 2,4% по-ниски. В Япония емисиите са намалели с 3,7% през 2020 г. и са се възстановили с по-малко от 1% през 2021 г.

На база на глава от населението емисиите на CO2 в развитите икономики са спаднали средно до 8,2 тона и сега са под средните 8,4 тона за Китай, въпреки че големите различия между развитите икономики се запазват.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: