Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбития€78 млн. европейски средства за разширяване на ПГХ „Чирен“

Върни се назад

Назад

€78 млн. европейски средства за разширяване на ПГХ „Чирен“

€78 млн. европейски средства за разширяване на ПГХ „Чирен“

В рамките на заседанието на Съвета по енергетика в Люксембург на 28 юни 2022 комисарят по енергетиката Кадри Симсон приветства отпускането на безвъзмездни средства за финансиране на български проект от общ интерес (ПОИ) за подземно газохранилище заедно със заместник-постоянния представител на България Иванка Ташева и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Проектът ще се възползва от безвъзмездните средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) – Енергетика в размер на близо 78 млн. евро, предоставени на „Булгартрансгаз“ ЕАД за разширяване на подземното газохранилище „Чирен“ в България.

Чрез проекта ще се увеличи капацитета за съхранение на единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България до 1 милиард кубически метра. Заедно с успешното завършване на друг проект от общ интерес, насочен към рехабилитация, модернизация и разширяване на българската преносна система и съфинансиран от CEF-Energy (27,18 млн. евро), България ще засили устойчивостта на доставките на газ. Заедно тези проекти ще подобрят взаимовръзките със съседните държави и ще адаптират региона към новите пазарни реалности.

Общата подкрепа от МСЕ за двата проекта надхвърля 106 млн. евро. Подкрепата на Европейския съюз, предоставена за проекта, ще допринесе пряко за сигурността на доставките на газ в страната и в целия регион на Югоизточна Европа, както и за добре свързан и конкурентен енергиен пазар.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: