Начало НовиниАнализиСъбитияEK одобри Териториалния план за справедлив преход на Словакия

Върни се назад

Назад

EK одобри Териториалния план за справедлив преход на Словакия

EK одобри Териториалния план за справедлив преход на Словакия

На 24 ноември EK одобри  Териториалния план за справедлив преход (ТПСП) на Словакия, в който се определя стратегията за инвестиране на 459 милиона евро, отпуснати на страната от Фонда за справедлив преход (ФСП). Тези средства ще подпомогнат справедливия преход към неутралност по отношение на климата в най-уязвимите региони на Словакия.

Фондът има за цел да подпомогне постепенното преустановяване на добива на въглища и производството на електроенергия от въглища в Словакия до 2023 г. По-специално, той ще подкрепи справедливия преход за металургичната и химическата промишленост на страната в регионите Горна Нитра, Кошице и Банска Бистрица.

Регионът на Тренчин/Горна Нитра: нови работни места и повишаване на енергийната ефективност

Тренчин / Горна Нитра е единственият въгледобивен регион в Словакия. Добивът на лигнитни въглища и изгарянето им в електроцентралата Novaky трябва да бъдат преустановени до 2023 г. JTF ще спомогне за създаването на нови възможности за работа за работниците във въгледобивния сектор, техните семейства и младите хора, които искат да живеят и работят в региона. Средствата ще подкрепят и мерки за енергийна ефективност на обществени сгради и иновативни решения за възобновяема енергия.

Регион Кошице: нови умения и нови работни места в зелените сектори

Този регион е силно зависим от отрасли, отговорни за много високи стойности на емисиите на парникови газове (ПГ) и следователно има най-голям потенциал за декарбонизация в Словакия. Технологичните промени в стоманодобивната промишленост са необходими, за да се подпомогне постигането на целите на страната в областта на климата. JTF ще помогне за преквалификацията и повишаването на квалификацията на около 2400 работници в стоманодобивната промишленост. Фондът ще създаде и нови възможности за работа в зелените сектори в областта на възобновяемите енергийни източници, съхранението на енергия и модернизирането на топлофикационните мрежи, което води до икономии на енергия.

Област Банска Бистрица: енергийна ефективност и геотермална енергия

Банска Бистрица е един от най-слабо развитите региони в Словакия, а няколко района зависят от индустрии с много високи емисии на парникови газове. ФСП ще подпомогне за повишаването на енергийната ефективност в обществените сгради и използването на геотермални енергийни ресурси, както и обучението през целия живот за работниците и подкрепата за професионалните училища.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: