Начало НовиниАнализиСъбитияEK прие подробни правила за докладване през преходната фаза на CBAM

Върни се назад

Назад

EK прие подробни правила за докладване през преходната фаза на CBAM

EK прие подробни правила за докладване през преходната фаза на CBAM

Европейската комисия прие правилата за прилагане на Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата по време на преходния му етап, който започва на 1 октомври тази година и продължава до края на 2025 г.
В публикувания миналата седмица Регламент за изпълнение се описват подробно преходните задължения за докладване на вносителите от ЕС на стоки, обхванати от CBAM, както и преходната методология за изчисляване на вложените емисии, отделени по време на производствения процес на стоки от CBAM.

В преходната фаза на CBAM търговците ще трябва само да докладват за емисиите, включени в техния внос, подлежащ на механизма, без да плащат финансова корекция. Това ще даде достатъчно време на предприятията да се подготвят по предвидим начин, като същевременно ще позволи окончателната методология да бъде прецизирана до 2026 г.
За да подпомогне както вносителите, така и производителите от трети държави, ЕК публикува и насоки за вносителите от ЕС и инсталациите извън ЕС относно практическото прилагане на новите правила. Същевременно в момента се разработват специални ИТ инструменти, които да помагат на вносителите да извършват и отчитат тези изчисления, както и обучителни материали, уебинари и наръчници в подкрепа на предприятията, когато започне да действа преходният механизъм. Въпреки че от вносителите ще се изисква да събират данни за четвъртото тримесечие от 1 октомври 2023 г., първият им доклад ще трябва да бъде представен едва до 31 януари 2024 г.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: