Начало НовиниАнализиСъбитияEK стартира първи търг за съвместно закупуване на 11,6 млрд. куб. м. газ

Върни се назад

Назад

EK стартира първи търг за съвместно закупуване на 11,6 млрд. куб. м. газ

EK стартира първи търг за съвместно закупуване на 11,6 млрд. куб. м. газ

На 10 май ЕК стартира първия по рода си международен търг за съвместното закупуване на доставки на газ от ЕС, като се използва колективната икономическа сила на ЕС чрез наскоро създадения механизъм AggregateEU. В този първи търг 77 европейски дружества подадоха заявки за общ обем от 11.625 милиарда кубически метра газ. Търсенето на втечнен природен газ представлява 2.697 млрд. куб. м, а другите 8,928 млрд. куб. м са заявени за доставка по тръбопровод.

Международните доставчици на газ, с изключение на Русия, са поканени да отговорят да подадат своите оферти за обслужване на тези европейски клиенти до 15 май. Този първи кръг на търга обхваща доставки на газ от юни 2023 г. до май 2024.

Заместник-председателят Марош Шефчович заяви днес:

С AggregateEU създадохме нов пазар в Европа, който щеще повиши енергийната ни сигурност преди следващата зима и ще помогне да запълним газовите си хранилищата. Това е и възможност за международните доставчици на газ да разширят дейността си на клиентите си. От това печелят всички.

Съвместно закупуване на газ в ЕС беше въведено в отговор на енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. То е част от усилията на ЕС за постепенно премахване на доставките на руски газ във възможно най-кратък срок в рамките на плана REPowerEU. Отворен е за всички държави членки и за Енергийната общност на ЕС. Допълнителни търгове са планирани за юни и август, октомври и декември 2023 г. Досега около 107 дружества са се записали за участие в съвместното закупуване на газ чрез инструмента AggregateEU.

Video: Energy Platform

Източник: ЕК

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: