Начало НовиниАнализиСъбитияENTSO-E: Значителен напредък в пазарната интеграция и интеграцията на платформите за балансиране

Върни се назад

Назад

ENTSO-E: Значителен напредък в пазарната интеграция и интеграцията на платформите за балансиране

ENTSO-E: Значителен напредък в пазарната интеграция и интеграцията на платформите за балансиране

Асоциацията на електропреносните системни оператори ENTSO-E публикува ежегодните си доклади за пазара и балансирането – Market Report 2022 и Balancing Report 2022.

Докладите описват извършеното по прилагането на Регламента за разпределение на капацитета и управление на претоварването (CACM), Регламента за предварително разпределение на капацитета (FCA) и Регламента за балансиране на електроенергията (EB). Тези регламенти имат за цел да интегрират европейските пазари на електроенергия на едро и балансиращите пазари.

Разпределянето на капацитета и управлението на претоварването са крайъгълните камъни на единния европейски пазар на електроенергия, тъй като хармонизират начина, по който функционират трансграничните пазари на електроенергия от дългосрочни до такива в реално време. Един взаимосвързан, интегриран и добре функциониращ европейски електроенергиен пазар осигурява използването на най-ефективните ресурси и е от ключово значение за гарантиране на сигурността на доставките при най-ниски разходи за потребителите. През отчетния период от 2021 г. до 2022 г. отново се отчита постигнат значителен напредък в различните времеви рамки на пазара, което доближава единния европейски пазар на електроенергия в полза на всички европейци до пълната му реализация.

Интеграцията на дългосрочните пазари, пазарите ден напред, пазарите в рамките на деня и балансиращите пазари вече носи огромни икономии на крайните потребители всяка година. По данни на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) тези икономии възлизат на 34 млрд. евро годишно само за пазара „ден напред“.

Докладите са достъпни на страницата на ENTSO-E:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: