Начало НовиниАнализиСъбитияENTSO-E: Capacity Calculation and Allocation Report 2023

Върни се назад

Назад

ENTSO-E: Capacity Calculation and Allocation Report 2023

ENTSO-E: Capacity Calculation and Allocation Report 2023

На 30 юни 2023 г. беше публикуван ежегодния доклад за изчисляване и разпределение на капацитета на ENTSO-E за 2023 г.

Публикацията, заедно с ежегодния пазарен доклад, описва постигнатото от европейските оператори на електропреносни системи  при интегрирането на европейските пазари на електроенергия на едро и на балансиращи пазари чрез прилагането на  Регламент (ЕС) 2015/1222 за установяване на насоки относно разпределянето на преносната способност и управлението на претоварването (CACM), Регламент ЕС 2016/1719 за предварително разпределение на преносна способност (FCA)) и Регламент (ЕС) 2017/2195 за установяване на насоки за електроенергийното балансиране (EB).

Разпределянето на преносните способности и управлението на претоварването са крайъгълните камъни на единния европейски електроенергиен пазар, тъй като хармонизират начина, по който функционират трансграничните пазари на електроенергия от дългосрочни до такива в реално време. Един взаимосвързан, интегриран и добре функциониращ европейски електроенергиен пазар осигурява използването на най-ефективните ресурси и е от ключово значение за гарантиране на сигурността на доставките при най-ниски разходи за потребителите.

Заключенията на доклада уверяват за значителен напредък в различните времеви рамки на пазара. Докладът предоставя актуална информация за прилагането на методологиите за изчисляване на преносната способност (CCM), които регламентите CACM и FCA предписват в осемте региона за изчисляване на трансграничен капацитет (CCR). Освен това в това издание се предоставят и статистически показатели и показатели за качество на съответните региони, чиито методологии са били въведени в действие през 2021 и 2022 г., както и рамка за оценка на конфигурацията на CCR, която в момента се разработва от операторите на преносни системи. Можете да свалите доклада от страницата на организацията, както и от линка по-долу.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: