Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияЕмисиите на ПГ в България с рекордни стойности за последното тримесечие на 2021

Върни се назад

Назад

Емисиите на ПГ в България с рекордни стойности за последното тримесечие на 2021

Емисиите на ПГ в България с рекордни стойности за последното тримесечие на 2021

Емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС през четвъртото тримесечие на 2021 г.  възлизат на 1041 млн.т. CO2 – екв, което представлява ръст с 8% в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. Това увеличение се дължи до голяма степен на ефекта от икономическото възстановяване след рязкото намаляване на активността през 2020 г. поради кризата с COVID-19 . За сравнение, емисиите за същия период на 2019 г. възлизат на 1 005 милиона тона CO2-екв.

За разглеждания период на 2021 г. икономическите сектори, отговорни за повечето емисии на парникови газове, са домакинствата (22%), промишлеността (21%) и електроснабдяването (21%), следвани от селското стопанство (12%) и транспорта и съхранението (11%). Емисиите на парникови газове във всички сектори са се увеличили в сравнение със същия период на 2020 г., като най-голямо увеличение е регистрирано в транспорта и съхранението (+18%), минното дело (+11%) и електроснабдяването (+10%).

Stacked chart: greenhouse gas emissions by economic activity, EU, Q1 2010- Q4 2021 (million tonnes of CO-2 equivalents)

Емисиите през четвъртото тримесечие на 2021 г. са се увеличили във всички държави-членки на ЕС в сравнение със същия период на 2020 г., което отразява възстановяването от пандемията. В някои държави-членки като Кипър (+0,3%), Холандия и Словения ( +2%) и Люксембург (+3%), емисиите през четвъртото тримесечие на 2021 г. остават ниски в сравнение със същото тримесечие на 2020 г.. Най-големи изменения се наблюдават в Естония (+28%), България (+27%) и Малта (+23%), където емисиите са се увеличили значително.

Емисиите на ПГ в България през последното тримесечие на 2021 отбелязват рекордни стойности от 18,43 млн.т. За последен път стойност от над 18 млн.т. е отчетена преди десет години, отново за същото тримесечие.

Емисии на ПГ в България

Графика: EMI по данни на Eurostat

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: