Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияEurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Върни се назад

Назад

Eurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Eurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Повишаващите се цени на енергията и смущенията във веригата на енергийните доставки не спряха бума на  електромобилите в Европа. Изминалата 2022 г. може да се оцени като страхотна година за е-мобилността. Продажбите на EV спечелиха около 20% от пазара спрямо 17% през 2021 г., достигайки 8 милиона единици в Европа. 

Ново проучване на Eurelectric-EYSix essentials for mainstream EV adoption“ представя шестте основни неща, които са необходими, за да се превърнат електромобилите в достъпен, надежден и лесен за използване избор за всеки собственик на автомобил в цяла Европа. Кои са те? Това са критичните суровини, интелигентното зареждане, управлението на мрежата, генерирането на чиста енергия, повишаването на квалификацията на работната сила и цифровизацията за приемане от страна на потребителите.

Според доклада, първата стъпка е намаляването на цените на батериите. Това предполага определяне на ясни разпоредби и мандати за привличане на инвестиции в една устойчива верига на доставки. Подобрената производителност на батериите, рециклирането им и иновациите в алтернативни химикали, както и по-бързо издаване на разрешения и устойчив добив, за да се осигури достъп до литий, кобалт и никел, са спешно необходими именно в момента, за да се избегне зависимостта от ненадеждни доставчици. Но цената на батерията не е единственият фактор, който насърчава потребителите да преминат към EV.

Самото превозно средство е само част от картината. Необходимо е съчетаване с подходяща инфраструктура за зареждане, на места и пространства, където хората имат нужда от нея. Тя трябва да бъде активирана от интелигентна мрежа, която позволява двупосочен поток на зелена енергия и е подкрепена от цифрови технологии, които правят притежаването на EV лесно, гъвкаво и симпатично. Ако осигурим тези основни неща, е-мобилността ще стане новото нормално за автомобилния транспорт.

Липсата на обществени инфраструктури за зареждане е първата грижа за потенциалните купувачи на EV. Станциите за зареждане – независимо дали у дома, в офиса или на пътя – трябва да бъдат бързо и равномерно разположени в страните от ЕС. До 2030 г. Европа ще се нуждае от 5,4 милиона нежилищни зарядни устройства спрямо 482 000 налични в момента, за да задоволят около 200 TWh енергийно търсене за електромобили. И тази енергия трябва да бъде без въглерод. Това повдига редица въпроси за предизвикателствата пред балансирането на мрежата, които трябва да бъдат решени сега, за да се избегнат претоварвания и прекъсвания по-късно.

Вижте повече от самия доклад.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: