Начало НовиниАнализиСъбитияEurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Върни се назад

Назад

Eurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Eurelectric: Как е-мобилът да стане достъпен, надежден и лесен за употреба избор за всеки европеец

Повишаващите се цени на енергията и смущенията във веригата на енергийните доставки не спряха бума на  електромобилите в Европа. Изминалата 2022 г. може да се оцени като страхотна година за е-мобилността. Продажбите на EV спечелиха около 20% от пазара спрямо 17% през 2021 г., достигайки 8 милиона единици в Европа. 

Ново проучване на Eurelectric-EYSix essentials for mainstream EV adoption“ представя шестте основни неща, които са необходими, за да се превърнат електромобилите в достъпен, надежден и лесен за използване избор за всеки собственик на автомобил в цяла Европа. Кои са те? Това са критичните суровини, интелигентното зареждане, управлението на мрежата, генерирането на чиста енергия, повишаването на квалификацията на работната сила и цифровизацията за приемане от страна на потребителите.

Според доклада, първата стъпка е намаляването на цените на батериите. Това предполага определяне на ясни разпоредби и мандати за привличане на инвестиции в една устойчива верига на доставки. Подобрената производителност на батериите, рециклирането им и иновациите в алтернативни химикали, както и по-бързо издаване на разрешения и устойчив добив, за да се осигури достъп до литий, кобалт и никел, са спешно необходими именно в момента, за да се избегне зависимостта от ненадеждни доставчици. Но цената на батерията не е единственият фактор, който насърчава потребителите да преминат към EV.

Самото превозно средство е само част от картината. Необходимо е съчетаване с подходяща инфраструктура за зареждане, на места и пространства, където хората имат нужда от нея. Тя трябва да бъде активирана от интелигентна мрежа, която позволява двупосочен поток на зелена енергия и е подкрепена от цифрови технологии, които правят притежаването на EV лесно, гъвкаво и симпатично. Ако осигурим тези основни неща, е-мобилността ще стане новото нормално за автомобилния транспорт.

Липсата на обществени инфраструктури за зареждане е първата грижа за потенциалните купувачи на EV. Станциите за зареждане – независимо дали у дома, в офиса или на пътя – трябва да бъдат бързо и равномерно разположени в страните от ЕС. До 2030 г. Европа ще се нуждае от 5,4 милиона нежилищни зарядни устройства спрямо 482 000 налични в момента, за да задоволят около 200 TWh енергийно търсене за електромобили. И тази енергия трябва да бъде без въглерод. Това повдига редица въпроси за предизвикателствата пред балансирането на мрежата, които трябва да бъдат решени сега, за да се избегнат претоварвания и прекъсвания по-късно.

Вижте повече от самия доклад.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: