Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияEurelectric представя днес третото издание на Power Barometer

Върни се назад

Назад

Eurelectric представя днес третото издание на Power Barometer

Eurelectric представя днес третото издание на Power Barometer

Две трети от електроенергията на ЕС е била въглеродно неутрална през 2020 г. През следващото десетилетие нейният дял ще достигне 85%. Интегрираният електроенергиен пазар е ключов, за да могат всички държави да се възползват от най-чистата енергия в историята.

Девет политически мерки могат да поставят европейската икономика на устойчив път към нулеви нетни въглеродни емисии, подчертава докладът на Eurelectric Power Barometer 2021, анализ на тенденциите в електроенергийния сектор на ЕС.

Жан-Бернар Леви, CEO на EDF и президент на Eurelectric заяви:

“С пакета Fit for 55 европейското електричество може да стане въглеродно неутрално с пет до десет години по-рано от първоначално очакваното, подпомагайки по този начин ускоряването на декарбонизацията на транспорта, отоплението и климатизацията. Ние сме готови и решени да изиграем водеща роля и да достави въглеродно-неутралната електроенергия, необходима за постигане на амбициите на Зелената сделка”.

Кристиян Руби, Генерален секретар на Eurelectric добави:

“За да осъществим амбициите, е от критично значение да имаме правилните инвестиционни сигнали и да отстраним всички бариери, затормозяващи процеса. Един от основните приоритети е съкращаването на сроковете за разрешителни за нови електроенергийни проекти.”

За по-малко от десет години електроенергийните мощности трябва да се увеличат с 27% спрямо 2020 г. Това съответства на 93% ръст на възобновяемите мощности, което е постижимо само с радикална промяна на разрешителните режими в Европа.

Инвестициите трябва да се увеличат, за да се изпълнят амбициите. До 2030 г. инвестициите в електроразпределителни системи трябва да се удвоят спрямо средните за последното десетилетие и да достигнат до 55 млрд. евро годишно, докато за чисти електропроизводствени мощности се нуждаем от 75 млрд. евро годишно. Ключови фактори за това ще бъдат: предвидими пазарни рамки; функционираща система за търговия с емисии; модернизирани мрежови тарифи и цялостно регулиране за решения за гъвкавост, като батерии за съхранение.

Електрификацията на секторите за крайно потребление трябва да нараства със стръмна крива. Освен ако годишните намаления на емисиите почти не се утроят до 160 MT CO2 еквивалент, целта за намаляване на емисиите на парникови газове от 55% ще бъде постигната до 2045 г. – 15 години по-късно. Ключът към тези цели за декарбонизация е увеличаването на процентите на електрификация до минимум 33% от икономиката до 2030 г. спрямо днешните 23%.

Данъците и налозите, приложими към електроенергията, също трябва да бъдат намалени. Повишавайки се с 29% от 2010 г. насам, те натоварват потребителите, които се стремят да възприемат безвъглеродни алтернативи за транспорт, отопление и охлаждане и промишлени процеси. Политиците в ЕС трябва да сложат край на това, за да позволят утрояване на електрическите термопомпи до 45 милиона и да доведат пазарния дял на електромобилите до 60%, спрямо 10% през 2020 г., както предвижда пакетът Fit for 55.

Към страницата на изследването.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: