Начало НовиниАнализиСъбитияЗеленият преход – решения и предизвикателства за България

Върни се назад

Назад

Вид на събитието:

Конференция /хибридно събитие/

Организатор:

Дата:

10-15-2021

Място:

Интер Експо Център, София

Час:

08:30 – 14:30

Достъп:

online и на място след регистрация

Справедлив и успешен Зелен преход −
новата национална цел пред България

Климатът се променя. Най-горещият август на планетата. Най-влажните 12 месеца в САЩ. Счупени температурни рекорди в Европа – във Франция термометърът скочи на 45.9°С. Градушки и пожари в България.

И всичко това близо до нашите домове. Спешно е, важно е, неоспоримо е, че трябва да направим нещо. Консенсусът какво и как да направим между континентите, страните и регионите, между хората на Земята, ще е най-трудната задача пред това поколение. А и пред тези, които идват. Но и единственият език, на който можем да говорим с тях. Време е да започнем този важен обществен разговор сега, за да бъде Зеленият преход честен, разбираем и справедлив.

Стартираме дебата „ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД – решения и предизвикателства за България“ на 15 октомври 2021 г. от 9.00 до 14.30 часа в София.  Регистрирайте се и задайте своя въпрос към еврокомисарите Франс Тимерманс и Мария Габриел, както и към представители на българските институции, бизнеса и неправителствения сектор. Нека решим заедно как ще изглежда България след 20 години.

В зората на съществуването си, човекът схваща природата като свой господар. С уседналия начин на живот, хората започват да променят природните условия за собствено удобство. По-късно, вследствие на индустриалната революция, човекът решава да стане господар на природата – да я подчини изцяло на своите щения. Гибелните резултати от това възгордяване виждаме днес. Най-потърпевши са, както винаги, най-бедните и уязвимите. Унищожаването на природната среда унищожава и човешки съдби.

Изправени пред криза, хората реагират по два начина: с боязливост или с кураж. Боязливостта води до нерешителност и затъване в кризата. Куражът, напротив, успява да види в кризата възможност да се постигне нещо ново, решително, до вчера немислимо.

След като години наред обединена Европа бе разлюлявана от цяла върволица от кризи – финансова, дългова, мигрантска, пандемична, климатична – днес тя ги пресреща с кураж. „Зелената сделка” е онова решително действие, което превръща трупащите се една върху друга кризи във възможност за влизането в нов, по-подреден и човечен свят. Тя отваря историческа възможност за преодоляването на скандалните социални и икономически неравенства, отнели куража на едно цяло поколение. В същото време Зелената сделка поставя огромни предизвикателства и нужда от преструктуриране на цели икономически отрасли, което поставя на фокус проблема за справедливостта на Зеления преход.

Става дума за рестартиране на начина на живот на всички ни; и всички трябва да бъдат чути. Но у нас този разговор не започва.

Информацията по темата е ограничена и фрагментирана. Бизнесът и неправителственият сектор вече започнаха да търсят свои решения, да разработват иновации в други страни, да търсят алтернативно финансиране, да подготвят законодателство.

Говорим, че ни е нужна нова национална цел. Че след влизането ни в ЕС, нямаме хоризонт за ново национално усилие. Ето достойна цел – Зеленият преход да е успешен и справедлив за България.

Нека изберем – да бъдем потърпевши от чужди решения, или да водим обществена дискусия, да даваме идеи, да разработваме технологии и иновации, да подпомагаме стартъпи, да ангажираме младите хора на България. Ние от DIR.BG и 3e-news избираме второто. Заедно с нашите партньори. А щом четете този текст, значи Вашето място е в тази съобщност – на модерните, търсещите, питащите, мечтаещи в зелено хора. Добре дошли!

И още нещо – подозираме, че децата Ви вече са тук.


Към страницата на конференцията.

Програма.

Лектори.

Сподели: