Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияЗеленият преход – решения и предизвикателства за България

Върни се назад

Назад

Вид на събитието:

Конференция /хибридно събитие/

Организатор:

Дата:

10-15-2021

Място:

Интер Експо Център, София

Час:

08:30 – 14:30

Достъп:

online и на място след регистрация

Справедлив и успешен Зелен преход −
новата национална цел пред България

Климатът се променя. Най-горещият август на планетата. Най-влажните 12 месеца в САЩ. Счупени температурни рекорди в Европа – във Франция термометърът скочи на 45.9°С. Градушки и пожари в България.

И всичко това близо до нашите домове. Спешно е, важно е, неоспоримо е, че трябва да направим нещо. Консенсусът какво и как да направим между континентите, страните и регионите, между хората на Земята, ще е най-трудната задача пред това поколение. А и пред тези, които идват. Но и единственият език, на който можем да говорим с тях. Време е да започнем този важен обществен разговор сега, за да бъде Зеленият преход честен, разбираем и справедлив.

Стартираме дебата „ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД – решения и предизвикателства за България“ на 15 октомври 2021 г. от 9.00 до 14.30 часа в София.  Регистрирайте се и задайте своя въпрос към еврокомисарите Франс Тимерманс и Мария Габриел, както и към представители на българските институции, бизнеса и неправителствения сектор. Нека решим заедно как ще изглежда България след 20 години.

В зората на съществуването си, човекът схваща природата като свой господар. С уседналия начин на живот, хората започват да променят природните условия за собствено удобство. По-късно, вследствие на индустриалната революция, човекът решава да стане господар на природата – да я подчини изцяло на своите щения. Гибелните резултати от това възгордяване виждаме днес. Най-потърпевши са, както винаги, най-бедните и уязвимите. Унищожаването на природната среда унищожава и човешки съдби.

Изправени пред криза, хората реагират по два начина: с боязливост или с кураж. Боязливостта води до нерешителност и затъване в кризата. Куражът, напротив, успява да види в кризата възможност да се постигне нещо ново, решително, до вчера немислимо.

След като години наред обединена Европа бе разлюлявана от цяла върволица от кризи – финансова, дългова, мигрантска, пандемична, климатична – днес тя ги пресреща с кураж. „Зелената сделка” е онова решително действие, което превръща трупащите се една върху друга кризи във възможност за влизането в нов, по-подреден и човечен свят. Тя отваря историческа възможност за преодоляването на скандалните социални и икономически неравенства, отнели куража на едно цяло поколение. В същото време Зелената сделка поставя огромни предизвикателства и нужда от преструктуриране на цели икономически отрасли, което поставя на фокус проблема за справедливостта на Зеления преход.

Става дума за рестартиране на начина на живот на всички ни; и всички трябва да бъдат чути. Но у нас този разговор не започва.

Информацията по темата е ограничена и фрагментирана. Бизнесът и неправителственият сектор вече започнаха да търсят свои решения, да разработват иновации в други страни, да търсят алтернативно финансиране, да подготвят законодателство.

Говорим, че ни е нужна нова национална цел. Че след влизането ни в ЕС, нямаме хоризонт за ново национално усилие. Ето достойна цел – Зеленият преход да е успешен и справедлив за България.

Нека изберем – да бъдем потърпевши от чужди решения, или да водим обществена дискусия, да даваме идеи, да разработваме технологии и иновации, да подпомагаме стартъпи, да ангажираме младите хора на България. Ние от DIR.BG и 3e-news избираме второто. Заедно с нашите партньори. А щом четете този текст, значи Вашето място е в тази съобщност – на модерните, търсещите, питащите, мечтаещи в зелено хора. Добре дошли!

И още нещо – подозираме, че децата Ви вече са тук.


Към страницата на конференцията.

Програма.

Лектори.

Сподели: