Начало НовиниАнализиСъбитияICIS: ЕС постигна 6,6% намаление на потреблението на електроенергия през зимата на 22/23 г.

Върни се назад

Назад

ICIS: ЕС постигна 6,6% намаление на потреблението на електроенергия през зимата на 22/23 г.

ICIS: ЕС постигна 6,6% намаление на потреблението на електроенергия през зимата на 22/23 г.

Страните от ЕС са постигнали 6,6% намаление на потреблението на електроенергия през зимата, което е по-малко от незадължителната цел за 10% намаление, определена миналата година, показва анализ  на ICIS на данните на операторите на преносни системи. ЕС също така не успя да реализира задължителното намаление от 5 % на пиковото потребление, като успя да постигне спад само от 3,6 % за периода, въпреки че седем държави членки изпълниха тази цел.

През тази зима търсенето в ЕС-27 е средно 327 GW, което е с 24 GW по-малко от средното за последните 5 години.

На национално равнище нито една държава не успя да намали търсенето достатъчно, за да постигне доброволните цели на ЕС.

Великобритания не е включена в целите на ЕС-27, но е доказано, че е намалила търсенето с почти 9% спрямо средната стойност за последните 5 години.

От европейските държави с по-високо потребление са Полша и Швейцария, които изглежда изобщо не са намалили търсенето на електроенергия през зимата на 22 г.

През ноември и януари се наблюдава най-голямо намаление на потреблението средно за всички държави.

Както беше споменато по-горе страните са намалили пиковите часове на потреблението само с 3,6 %, което е по-малко от целта на ЕС от 5 %.

Въпреки че колективно целта не е постигната, анализът ICIS показва, че седем държави от ЕС са постигнали целта за намаляване на пиковото потребление с 5%. Великобритания също постигна тази цел.

Макар че миналата зима, особено Q4-22, се характеризира с необичайно топло време, въздействието на това върху търсенето беше ограничено. Според оценките на ICIS приносът за намалението на потреблението е само 10-20 %, като градусите на отопление са с 6 % по-ниски от средните стойности за предходните периоди.

През изминалата зима се наблюдават само малки промени в профила на потреблението в повечето държави, но като цяло равномерното разпределение на намаленията сочи, че икономическият спад или промишлеността с по-плосък профил водят до намаляване на потреблението.

Ако промените в поведението окажат достатъчно влияние върху търсенето, може да се наблюдава ускоряване/понижаване на времето на вечерния „суперпик“, както се наблюдава в Италия.

В перспектива по-ниските цени на едро би трябвало да доведат до възстановяване на търсенето. Все пак краят на схемите за подпомагане (напр. гаранцията за цените на енергията в Обединеното кралство) ще засегне търговския и жилищния сектор в страните, като по този начин частично ще компенсира намалението на цените. Изоставането между хеджираните енергийни тарифи и цените на едро може да означава забавяне на възстановяването на търсенето през тази година. Също така експертите от ICIS отчитат, че цените на пазарите на едро все още са значително повишени спрямо цените от 2021 г., което все още ще оказва влияние върху икономическото търсене като цяло.

С публичната версия на анализа на ICIS може да се запознаете тук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: