Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияIEA: Electricity Market Report 2022

Върни се назад

Назад

IEA: Electricity Market Report 2022

IEA: Electricity Market Report 2022

Бързото нарастване на търсенето през 2021 г. изтласква цените на електроенергията и емисиите до рекордни нива, със сериозни последици за потребителите, икономиките и за чистия енергиен преход.

Глобалното търсене на електроенергия нарасна през 2021 г., създавайки напрежение на големите пазари, доведе до безпрецедентни нива на цените и рекорди на емисиите. Общите емисии на CO2 от електроенергийния сектор се повишиха с рекордните близо 7%. Електричеството е от основно значение за съвременния живот, а чистото електричество е от ключово значение за енергийния преход, но при липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и продължаващи високи емисии, според публикуван през седмицата доклад на Международната енергийна агенция.

Водено от бързото икономическо възстановяване и по-екстремните метеорологични условия, отколкото през 2020 г., включително по-студена от обичайното зима, миналогодишното увеличение на глобалното търсене на електроенергия с 6% беше най-голямото в процентно изражение от 2010 г., когато светът се възстановяваше от световната финансова криза. В абсолютно изражение, миналогодишното увеличение от над 1 500 тераватчаса беше най-голямото досега, според изданието от януари 2022 г. на шестмесечния доклад на МЕА за електроенергийния пазар.

Стръмният ръст на търсенето изпревари способността на източниците на доставка на електроенергия да поддържат това темпо на някои големи пазари, като недостигът на природен газ и въглища доведе до нестабилни цени, прекъсване на снабдяването и отрицателно въздействие върху производителите на електроенергия, търговците на дребно и крайните потребители, особено в Китай , Европа и Индия. Около половината от миналогодишния глобален ръст на търсенето на електроенергия се случи в Китай, където търсенето нарасна с около 10%. Китай и Индия страдаха от прекъсвания на тока в определени моменти през втората половина на годината поради недостиг на въглища.

Увеличеното търсене на изкопаеми горива, съчетано с ограничения в предлагането, доведе до недостиг и високи цени на енергията. Поради особено високите цени на газа в Европа и неговия дял от 20% в производствения микс, средните цени на електроенергията на едро през четвъртото тримесечие на 2021 г. бяха повече от четири пъти по-високи от средните за 2015-2020 г.

„Резките скокове в цените на електроенергията в последно време причиняват трудности за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение“, казва изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол при представянето на доклада. „Създателите на политики трябва да предприемат действия сега, за да смекчат въздействието върху най-уязвимите и да се справят с основните причини. По-високите инвестиции в нисковъглеродни енергийни технологии, включително възобновяеми източници, енергийна ефективност и ядрена енергия – заедно с разширяването на стабилни и интелигентни електрически мрежи – могат да ни помогнат да се измъкнем от днешните трудности“.

Емисиите от електроенергия трябва да намалят с 55% до 2030 г., за да се изпълни целевият сценарий на МЕА за нетни нулеви емисии до 2050 г., но при липса на големи политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат около същото ниво през следващите три години, според д-р Бирол. „Това не само подчертава колко далеч сме в момента от пътя към нетни нулеви емисии до 2050 г., но също така подчертава огромните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни своята критична роля в декарбонизирането на по-широката енергийна система.“

За 2022-2024 г. докладът предвижда, че търсенето на електроенергия нараства средно с 2,7% годишно, въпреки че пандемията от Covid-19 и високите цени на енергията внасят известна несигурност в тази перспектива. Очаква се възобновяемите енергийни източници да нарастват средно с 8% годишно, обслужвайки повече от 90% от нетния растеж на търсенето през този период. Очаква се ядреното електропроизводство да нараства с 1% годишно през същия период. Вследствие на забавяне на растежа на търсенето на електроенергия и значителни нови мощности на възобновяеми източници, производството на изкопаеми горива се очаква да стагнира през следващите години, като производството на въглища ще спадне леко, тъй като постепенното спиране и намаляващата конкурентоспособност в Съединените щати и Европа се балансират от растеж на пазари като Китай и Индия. При производството на газ се наблюдава нарастване с около 1% годишно.

Повече – тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: