Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияIEA: Renewables 2021

Върни се назад

Назад

IEA: Renewables 2021

IEA: Renewables 2021

Растежът на електроенергията от възобновяеми източници се ускорява по-бързо от всякога в световен мащаб, подпомагайки появата на новата глобална енергийна икономика.

По-силните политики и повишените климатични цели, резултирали и в COP26, довеждат възобновяемите енергийни източници до нови рекорди, но е необходимо по-бързо внедряване във всички ключови сектори, за да се постигне целта за нулеви нетни емисии.

Ръстът на световните мощности за производство на електроенергия от слънчеви панели, вятърни турбини и други възобновяеми технологии е на път да се ускори през следващите години, като се очаква 2021 г. да постави нов рекорд за всички времена за нови инсталации, казва МЕА в новия си доклад, публикуван днес.

Въпреки нарастващите разходи за ключови материали, използвани за направата на слънчеви панели и вятърни турбини, се предвижда добавянето на нов капацитет за възобновяема енергия тази година да нарасне до 290 гигавата (GW) през 2021 г., надминавайки предишния най-висок рекорд, определен миналата година, според последното издание на годишния доклад на IEA за пазара на възобновяеми източници Renewables Market Report.

До 2026 г. се очаква мощностите на възобновяема електроенергия да нараснат с повече от 60% от нивата от 2020 г. или до над 4 800 GW – еквивалентно на текущия общ глобален капацитет на енергия от изкопаеми горива и ядрени, взети заедно. Предполага се, че възобновяемите енергийни източници ще представляват почти 95% от увеличението на глобалния енергиен капацитет до 2026 г., като само слънчевата фотоволтаична енергия ще осигурява повече от половината от този ръст.

Количеството възобновяеми енергийни мощности, добавени през периода от 2021 до 2026 г., се очаква да бъде с 50% по-голямо, отколкото за периода от 2015 до 2020 г. Това се дължи на по-силна подкрепа от правителствените политики и по-амбициозни цели за чиста енергия, обявени преди и по време на Конференцията за изменението на климата COP26 .

„Тазгодишните рекордни нововъведени ВЕИ мощности за електроенергия от 290 гигавата са още един знак, че се появява нова глобална енергийна икономика“, каза изпълнителният директор на МEA Фатих Бирол. „Високите цени на суровините и енергията, които виждаме днес, поставят нови предизвикателства за индустрията на възобновяемите източници, но повишените цени на изкопаемите горива също правят възобновяемите източници още по-конкурентоспособни.

Предвижда се ръстът на възобновяемите енергийни източници да се увеличи във всички региони в сравнение с периода 2015-2020 г. Китай остава световен лидер в обема новодобавен капацитет: очаква се да достигне 1200 GW общо вятърни и слънчеви мощности през 2026 г. – четири години по-рано от настоящата си цел за 2030 г. Индия се очаква да заеме върха по отношение на скоростта на растеж, удвоявайки новите инсталации в сравнение с 2015-2020 г. Навлизането на ВЕИ в Европа и Съединените щати също е на път да се ускори значително спрямо предходните пет години. Тези четири пазара заедно представляват 80% от разширяването на ВЕИ-капацитета в световен мащаб.

„Ръстът на възобновяемите енергийни източници в Индия е изключителен, подкрепяйки новообявената цел на правителството за достигане на 500 GW капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. и подчертавайки по-широкия потенциал на Индия за ускоряване на прехода към чиста енергия“, каза д-р Бирол. „Китай продължава да демонстрира силните си страни за чиста енергия, като разширяването на възобновяемите енергийни източници предполага, че страната може да постигне пика на емисиите си на CO2 много преди 2030 г. Слънчевите фотоволтаични енергийни източници остават двигател на растежа на възобновяемата електроенергия, като се прогнозира увеличението на капацитета им с 17% през 2021 г. до нов рекорд от почти 160 GW. В същата времева рамка се предвижда добавянето на сухоземни ВяЕЦ да бъде средно с почти една четвърт по-голямо, отколкото през периода 2015-2020 г. Общият капацитет на офшорни ВяЕЦ се очаква да се утрои до 2026 г.

Докладът на МEA очаква този рекорден ръст за възобновяемите енергийни източници да се осъществи въпреки високите днешни цени на суровините и транспорта. Въпреки това, ако цените на суровините останат високи до края на следващата година, цената на инвестициите във вятърна енергия ще се върне до нивата, наблюдавани за последно през 2015 г., и тригодишното намаление на разходите за слънчеви фотоволтаични енергийни източници ще бъде изтрито.

Въпреки покачващите се цени, които ограничават растежа, глобалното търсене на биогорива през 2021 г. се прогнозира да надмине нивата от 2019 г., като се възстанови от огромния спад от миналата година, причинен от пандемията. Очаква се търсенето на биогорива да нарасне силно до 2026 г., като в Азия се падат почти 30% от новото производство. Очаква се Индия да стане третият по големина пазар за етанол в света, след Съединените щати и Бразилия.

Правителствата могат допълнително да ускорят растежа на възобновяемите енергийни източници, като се справят с ключови бариери, като предизвикателства, свързани с разрешения и интеграция в мрежата, проблеми със социалното приемане, непоследователност на политиките и недостатъчна подкрепа. Високите финансови разходи в развиващия се свят също са основна пречка. В сценария с ускорен ръст в доклада, който предполага, че някои от тези препятствия са преодолени, средногодишният ръст на  ВЕИ мощности е с една четвърт по-висок през периода до 2026 г., отколкото се прогнозира в базовия сценарий – без промяна. Въпреки това, дори това по-бързо внедряване все още би било доста по-малко от това, което е необходимо за глобалния сценарий с нетни нулеви емисии до средата на века. Той изисква ръст на ВЕИ мощности през периода 2021-2026 г., почти двойно по-висок от средния за базовия сценарий в доклада. Това би означавало също ръст на търсенето на биогорива, средно четири пъти по-висок, отколкото в основния случай, и търсенето на възобновяема топлина почти три пъти по-високо.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: