Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияIEA Sustainable Recovery Tracker

Върни се назад

Назад

IEA Sustainable Recovery Tracker

IEA Sustainable Recovery Tracker

Разходите за чиста енергия в правителствените пакети за икономическо възстановяване нараснаха с 50% от края на октомври, достигайки безпрецедентни нива, според последния доклад на Международната енергийна агенция Sustainable Recovery Tracker.

Ангажиментите за държавни разходи скочиха до 710 милиарда щатски долара. Тези безпрецедентни нива на одобрени целенасочени разходи са с повече от 40% по-високи от глобалните зелени разходи, съдържащи се в пакетите от стимули, които правителствата приеха след световната финансова криза през 2008 г. Напредналите икономики концетрират по-голямата част от тези усилия, като над 370 милиарда щатски долара са предназначени да бъдат изразходвани преди края на 2023 г., ниво на краткосрочни държавни разходи, което ще помогне да се запази отворена вратата за сценария на МЕА за нетни нулеви емисии до 2050.

В нововъзникващите и развиващите се икономики обаче общият размер на фискалните ресурси, предназначени за мерки за устойчиво възстановяване, е една десета от сумата в развитите икономики, което отразява тяхното много различно финансово и икономическо положение. В нововъзникващите и развиващите се икономики до края на 2023 г. са планирани около 52 милиарда щатски долара разходи за устойчиво възстановяване, което е доста по-малко от необходимото за пътя към нетни нулеви емисии до 2050 г. Малко вероятно е разликата да се намали в краткосрочен план, т.к. правителствата с вече ограничени фискални средства сега са изправени пред предизвикателството да поддържат достъпност на храните и горивата за своите граждани на фона на скока на цените на суровините след инвазията на Русия в Украйна.

Дори в развитите икономики някои от целевите средства рискуват да не достигнат до пазара в предвидените от тях срокове. Закъсненията в създаването на правителствени програми, продължаващите прекъсвания на веригата за доставки, недостигът на работна ръка и финансовата несигурност запушиха развитието на проекти. Освен това мерките, насочени към потребителите – като стимули за модернизиране на сгради и електрически превозни средства – се борят да достигнат до по-широка аудитория поради проблеми, включително бюрокрация и липса на информация.

Повишаващите се цени на изкопаемите горива, които бяха изострени от нахлуването на Русия в Украйна, накараха правителствата да предприемат незабавни мерки, за да направят енергията по-достъпна, и да проучат усилията за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Мониторингът на МЕА показва, че подкрепата за спешна достъпност от страна на правителствата по целия свят за домакинствата и бизнеса е достигнала около 270 милиарда щатски долара от началото на зимния отоплителен сезон в северното полукълбо през 2021 г. Но много от най-ефективните мерки за намаляване на търсенето на нефт и газ – като инсталиране на термопомпи и разширяване на използването на обществен транспорт, велосипедни алеи и високоскоростни железници – все още не са получили необходимото ниво на държавна подкрепа до момента. Неотдавнашният плана на МЕА от 10 точки за намаляване на зависимостта от природен газ и петрол подчертават ключовите области, в които могат да се предприемат незабавни действия. 

Като цяло публичните разходи за устойчива енергия остават малка част от безпрецедентните 18,2 трилиона щатски долара от фискални потоци, които правителствата са посветили за противодействие на икономическите последици от Covid-19. Но МЕА изчислява, че държавните разходи, които са били предназначени за разходи преди 2023 г., биха могли да подкрепят над 1,6 трилиона щатски долара устойчиви инвестиции чрез мобилизиране на по-високи нива на участие на частния сектор.

Sustainable Recovery Tracker изследва и прави публично достъпни над 1 000 национални политики, приложени в действие, за да ускорят чистия енергиен преход като част от фискалните мерки за ограничаване на икономическите провали от пандемията. Публикуван е за първи път през юли 2021 и лидерите на G20 настояха за неговия ъпдейт по време на срещата в Рим през ноември 2021.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: