Начало НовиниАнализиСъбитияIRENA отново предупреждава за огромния неизползван ВЕИ потенциал

Върни се назад

Назад

IRENA отново предупреждава за огромния неизползван ВЕИ потенциал

IRENA отново предупреждава за огромния неизползван ВЕИ потенциал

На COP27 генералният директор на IRENA призовава световните лидери да преодолеят различията по отношение на използването на възобновяеми енергийни източници.

Аксиоматично е разбирането, че възобновяемите енергийни източници са в основата на енергийния преход и са жизнеспособно решение за климата. И все пак от 183-те страни по Парижкото споразумение, които включват компоненти на възобновяемата енергия в своите национално определени ангажименти (NDC), само 143 имат конкретни количествени цели, като по-голямата част от тях са насочени към енергийния сектор. Само 12 страни са поели твърд ангажимент за  определено процентно съотношение на възобновяемите енергийни източници в общия си енергиен микс.

Renewable Energy Targets in 2022: A guide to design, публикуван от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) на Конференцията на ООН по изменението на климата COP27, оценява нивото на ВЕИ-амбиция в националните климатични ангажименти и сравнява целите с глобалната цел за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5°C. Той ясно показва, че колективното ниво на амбиция за енергиен преход към днешна дата не е достатъчно, въпреки Пакта за климата от Глазгоу за надграждане на целите до 2030 г. в националните ангажименти.

Генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера заяви: „В момент, когато отчаяно се нуждаем от бързо изпълнение, призовавам световните лидери спешно да преодолеят различията по отношение на използването на възобновяеми източници в името на устойчивостта, енергийната сигурност и приобщаващите икономики. Докладът на IRENA е предупреждение към международната общност, в което се казва, че възобновяемите енергийни източници предлагат лесно постижимо решение за климата, но изискват незабавни действия. Ангажиментите в областта на климата трябва да засилят амбицията, за да се отключи пълният и неизползван потенциал на възобновяемите енергийни източници.“

„Необходимо е да се действа наистина спешно. Въпреки известния напредък, енергийният преход далеч не е в ход“, добави той. „Всеки краткосрочен пропуск в действията ще намали още повече шансовете за достигане на 1,5°C. Под мотото на COP27 „заедно за изпълнение“ трябва да преминем от обещания към конкретни решения в полза на хората и общностите по места.“

Според прогнозата на IRENA за световния енергиен преход половината от потребяваната енергия през 2050 г. ще бъде от електричество. 90 % от цялата декарбонизация ще включва възобновяема енергия чрез пряко снабдяване с евтина енергия, ефективност, електрификация, устойчива биоенергия и зелен водород. Постигането на климатичната цел за 2050 г. обаче ще зависи от действията до 2030 г.

Новият анализ на IRENA установява, че до 2030 г. страните се стремят да достигнат 5,4 теравата (TW) инсталирани ВЕИ-мощности. Това ще бъде само половината от необходимите 10,8 TW инсталирани мощности според сценария на IRENA за 1,5°C. За да се постигнат нетни нулеви СО2 емисии, целевият капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. ще трябва да се удвои в сравнение с нивото на амбиция в настоящите цели.

За да се постигнат настоящите цели до 2030 г., държавите ще трябва да добавят 2,3 TW капацитет, което се равнява на средногодишно добавяне на 259 гигавата (GW) през следващите девет години. Това е под действителния инсталиран капацитет, добавен през последните две години: през 2020 г. и 2021 г., въпреки усложненията, възникнали в резултат на пандемията и последвалите смущения във веригата за доставки, светът е добавял по почти 261 GW всяка година.

Освен това енергията от възобновяеми източници, чието производство е планирано за 2030 г., остава концентрирана в няколко региона в световен мащаб. Азия съставлява половината от глобалния целеви капацитет, следвана от Европа и Северна Америка. За сравнение, на Близкия изток и Северна Африка се падат едва 3% от глобалните цели за разгръщане на мощности до 2030 г., въпреки големия потенциал на региона. А на Африка на юг от Сахара се падат малко над 2 % от общия глобален капацитет за 2030 г.

Страните, които си поставят най-високи цели за разгръщане, са част от Г-20 и съставляват почти 90 % от общата глобална цел. Въпреки че представляват малък дял от миналото разгръщане на възобновяеми енергийни източници, съвкупните цели на най-слабо развитите страни (НСРС) и малките островни развиващи се държави (ММОР) ще удвоят настоящия им капацитет за възобновяеми енергийни източници.

Прочетете целия доклад: Renewable Energy Targets in 2022: A guide to design

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: