Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияMEA: Gas Market Report, Q2-2022

Върни се назад

Назад

MEA: Gas Market Report, Q2-2022

MEA: Gas Market Report, Q2-2022

Глобалното търсене на природен газ ще намалее леко през 2022 г., поради разрушителното въздействие на войната на Русия срещу пазарите и икономиките. Руската инвазия в Украйна предизвика свиване на газовите доставки, по-високи цени и несигурни перспективи, което доведе до преразглеждане надолу на прогнозата на МЕА за търсенето тази година.

Световното търсене на природен газ се очаква да намалее леко през 2022 г. в резултат на по-високите цени и смущенията на пазара, причинени от нахлуването на Русия в Украйна, според последната актуализация на Международната енергийна агенция на Gas Market Report, Q2-2022 . Очакваното слабо свиване на глобалното търсене на газ се сравнява с по-ранната прогноза на МЕА за ръст от 1% в предишната тримесечна актуализация, публикувана през януари. Ревизията надолу на прогнозата възлиза на 50 милиарда кубически метра, еквивалентни на около половината от миналогодишния износ на втечнен природен газ от САЩ. Световното потребление на природен газ нарасна с 4,5% през 2021 г.

Атаката на Русия срещу Украйна добави допълнителен натиск и несигурност към вече стегнатия пазар на природен газ, особено в Европа. Въпреки че в този момент няма законови ограничения за вноса на руски природен газ в Европейския съюз, войната накара правителствата на ЕС да се стремят да намалят зависимостта си от вноса на руски изкопаеми горива възможно най-бързо.

МЕА публикува план от 10 точки на 3 март, очертаващ набор от мерки за намаляване на обема на вноса на руски газ в Европа с над една трета в рамките на една година, като същевременно се поддържа съответствие с климатичните амбиции на ЕС. Спот цените на природния газ се покачиха до рекордно високи нива, тъй като стремежът на Европа за по-диверсифицирани доставки на природен газ засили търсенето на товари на втечнен природен газ (LNG), като някои бяха отклонени от Азия. Средните спот цени на втечнен природен газ в Азия през отоплителния сезон 2021-2022 г. бяха повече от четири пъти по-високи спрямо средните за пет години. В Европа спот цените на LNG бяха пет пъти над средните за пет години назад, въпреки меката зима.

Цените бяха повишени и преди това, от действията на Русия дори преди нахлуването й в Украйна, за драстично намаляване на краткосрочните продажби на газ за Европа, което остави европейските нива на запаси със 17% под средните за пет години назад в началото на европейския отоплителен сезон.

„Непредизвиканата атака на Русия срещу Украйна е преди всичко хуманитарна катастрофа, но също така предизвика голяма криза в доставките на енергия и сигурността“, каза Кейсуке Садамори, директор енергийни пазари и сигурност в МЕА. „Докато засилването на конкуренцията за доставките на втечнен природен газ е неизбежно, тъй като Европа намалява зависимостта си от руския газ, най-доброто и трайно решение на днешните енергийни предизвикателства би било да се ускорят подобренията на енергийната ефективност в нашите икономики и да се ускори преходът от изкопаеми горива към нисковъглеродни източници на енергия, включително нисковъглеродни газове, произведени в Европа.

Русия е най-големият доставчик на природен газ в Европа, задоволявайки 33% от регионалното търсене през 2021 г., спрямо 25% през 2009 г. Потоците на природен газ, преминаващ през Украйна, продължават и досега след инвазията, въпреки че самата Украйна изпитва прекъсвания в доставките и щети върху своята газова инфраструктура. Потреблението на природен газ тази година се очаква да спадне с близо 6% в Европа. В Азия се очаква да нарасне с 3% през 2022 г., което е значително забавяне спрямо растежа от 7% през 2021 г. Региони като Америка, Африка и Близкия изток се очаква да бъдат засегнати не толкова пряко от нестабилността на газовия пазар, тъй като те основно разчитат на вътрешното производство на газ. Но въпреки това те са засегнати от по-широките икономически въздействия на руската инвазия в Украйна, включително покачващите се цени на суровините, по-ниската покупателна способност и по-ниските инвестиции поради подкопаното бизнес доверие.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: