Начало НовиниАнализиСъбитияPower Barometer 2021

Върни се назад

Назад

Power Barometer 2021

Power Barometer 2021

Електричеството в ЕС e на бързата писта към въглеродна неутралност

Две трети от електроенергията в ЕС е била безвъглеродна през 2020 г. В рамките на едно десетилетие този дял ще нарасне до 85%. Интегрираният пазар на електроенергия е от съществено значение, за да могат всички страни да се възползват от най-чистото електричество в историята. Девет политически мерки могат да поставят европейската икономика на стабилен път към нулеви нетни емисии, подчертава Power Barometer на Eurelectric 2021, анализ на тенденциите в цялата индустрия в енергийния сектор на ЕС.

Жан-Бернар Леви, главен изпълнителен директор на EDF и президент на Eurelectric каза: „С пакета Fit for 55 електричеството в Европа може да бъде без въглеродни емисии пет до десет години по-рано от очакваното, като по този начин помага на транспорта, отоплението и индустриите да ускорят своята декарбонизация. Готови сме и се ангажираме да играем водеща роля и да доставяме безвъглеродната електроенергия, необходима за постигане на амбицията на Зелената сделка“. Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric добави: „За да постигнете амбицията, е изключително важно да имате правилните инвестиционни сигнали и да премахнете всички бариери, спиращи напредъка. По-специално разрешаването на сроковете за изпълнение на нови енергийни проекти трябва да бъде приоритетно съкратено.“

Въпреки това за по-малко от десетилетие електроенергийните мощности трябва да се увеличат с 27% спрямо 2020 г. Това съответства на 93% ръст на възобновяемия капацитет, постижим само ако процесите на издаване на разрешителни в Европа се променят радикално. Инвестициите трябва да се увеличат, за да запълнят пропастта в амбициите. До 2030 г. инвестициите в разпределението трябва да удвоят средния си размер от последното десетилетие до 55 милиарда евро годишно, докато мощностите за чисто производство се нуждаят от 75 милиарда евро годишно.

Ключови фактори ще бъдат: предсказуеми пазарно-базирани рамки; функционираща система за търговия с емисии; модернизирани мрежови тарифи и цялостно регулиране за гъвкави решения, като съхранение на батерии. Електрификацията на секторите за крайна употреба трябва да нараства със скорост на изкривяване. Освен ако годишните намаления на емисиите не се утроят до 160 MT CO2 еквивалент, целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% ще бъде постигната до 2045 г. – 15 години твърде късно. Ключът към тези цели за декарбонизация е повишаването на нивата на електрификация до минимум 33% от икономиката до 2030 г., спрямо днешните 23%.

Данъците и таксите, прилагани към електроенергията, също трябва да бъдат намалени. След като се увеличиха с 29% от 2010 г. насам, те натоварват потребителите, които се стремят да приемат алтернативи без въглерод за транспорт, отопление и охлаждане и промишлени процеси. Политиците в ЕС трябва да сложат край на това, за да позволят утрояването на електрическите термопомпи до 45 милиона и да доведат пазарния дял на електромобилите до 60%, спрямо 10% през 2020 г., както предполага пакетът Fit for 55.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: