Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияQ3 2021: Рекордни цени на природния газ

Върни се назад

Назад

Q3 2021: Рекордни цени на природния газ

Q3 2021: Рекордни цени на природния газ

Последното издание на редовния тримесечен доклад на ЕК (конкретно – Directorate-General for Energy, Unit A.4, Market Observatory for Energy) за развитието на европейските пазари на природен газ, а именно – това за Q3 на 2021 година, публикувано на 17 януари 2022 г., е с фокус върху реакцията на ЕС и неговите държави-членки спрямо високите цени на газа.

Според доклада, цените на газа на едро в ЕС са се повишили до рекордни нива през третото тримесечие на 2021 г., повлияни от световните пазари на газ. Идентифицираните тенденции предоставят ярък контраст с това, което се наблюдава през същия период на 2020 г. (между другото, същото важи и за тримесечния доклад за електроенергията, който подчертава, че потреблението на електроенергия се е върнало към нивата отпреди пандемията).

Докладът очертава как цените на газа на едро в Европа са продължили рязкото си увеличение през третото тримесечие на 2021 г., нараствайки до 85 €/MWh до края на септември – ниво, рядко наблюдавано на европейските газови хъбове. Тези високи цени на газа на едро са довели до покачване на цените на електроенергията на едро и от своя страна – до значително увеличение на цените на дребно. Докладът разглежда различни мерки, предприети на ниво ЕС и държави-членки за смекчаване на въздействието на увеличенията на цените на газа върху домакинствата и бизнеса.

Икономическото възстановяване след пандемията е предизвикало скок в световните цени на газа и включително е довело до рекордно високи цени на електроенергията на европейските пазари. The European Power Benchmark е средно 105 €/MWh през третото тримесечие на 2021 г. – еквивалентно на 211% по-високо ниво в сравнение с третото тримесечие на 2020 г. и 164% повече спрямо същия период на 2019 г.

Според анализаторите, покачването на цените на газа е обърнало прехода от въглища към газ, регистриран през последната година, повишавайки печалбите от производството на въглища, въпреки увеличаването на цените на въглерода през третото тримесечие на 2021 г.

 

 

Докладът показва, че търсенето на електрически зареждаеми превозни средства (ECV) продължава да расте през третото тримесечие на 2021 г. Фискалната подкрепа и стимулите за покупка, предоставени в седемнадесет държави-членки, продължиха да увеличават продажбите през 2021 г. – с почти 410 000 нови ECV, регистрирани в ЕС от юли до септември 2021 г. – 50% повече от същия период на 2020 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: