Начало НовиниАнализиСъбитияVattenfall: to be or not to be international

Върни се назад

Назад

Vattenfall: to be or not to be international

Vattenfall: to be or not to be international

„Какво всъщност цели Мод Олофсон с Vattenfall?“. Това е сред последните заглавия в шведски вестник (Мод Олофсон е шведският министър на промишлеността), който обобщава големият проблем на шестия по големина производител на електричество в Европа. За разлика от повечето от конкурентите си на международната сцена като EoN, RWE и Enel, Vattenfall е изцяло държавна собственост и е жертва на страстите на шведската политика. Фирмата трябва да отговаря на много противоречащи си изисквания: тя трябва да бъде източник на щедри дивиденти, да бъде модел на производител на „зелена“ енергия, да завладява външни пазари и да дава заплати на ръководството си в съответствие с ограничителните стандарти на шведския сектор на публичната администрация.

Всички тези конфликти на интереси са плъзгане на компанията надолу. Нейната печалба изостава, наложило й се е да се оттегли от няколко чужди пазари и зелените й амбиции са в опасност от „засядане“ в клопката на опозицията на германските потребители. Една от възможностите е все по-обсъжданото в Швеция разделяне на Vattenfall на национална държавна компания и на международна частна компания. Това е решение, от което норвежкият главен изпълнителен директор Øystein Løseth, присъединил се към компанията миналата година, като че ли ще се възползва. Той се надява, че интегрирането на холандската придобивка Nuon ще направи Vattenfall по-международна компания. „Това също ще помогне и за нашата ефективност“, казва той.

Но Øystein Løseth, който в момента извършва реорганизация, която ще намали разходите и дълговете, е безсилен при определяне на стратегическото развитие на компанията. Това е в прерогативите на правителството на Швеция. Много може да зависи от сега нататък от Lars Nordström, новият председател на борда на директорите, който е назначен от правителството отскоро. Кореспондентът на European Energy Review от Стокхолм Райнер Гатерман се спира на несигурното положение, в което се намира националната мултинационална компания.

Виж още от източника:

 European Energy Review

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: