Начало НовиниАнализиСъбитияEMI за проекта на План за възстановяване и устойчивост

Върни се назад

Назад

EMI за проекта на План за възстановяване и устойчивост

EMI за проекта на План за възстановяване и устойчивост

На 30 октомври 2020 г. правителството публикува за обществено обсъждане Проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е част от елемента „Следващо поколение ЕС“ (2021-2024 г.) от Плана за възстановяване на Европа. За целите на програмиране на средствата държавите членки изготвят Национални планове за възстановяване и устойчивост като приложение към своите Национални програми за реформи. Проектът на регламент за създаване на Механизма предвижда датата 30 април 2021 г. като краен срок за официално подаване на Националния план за възстановяване и устойчивост пред ЕК. Държавите членки могат да подадат проект на план след 15 октомври 2020 г. за предварителни консултации на текста с Комисията. Плановете се преразглеждат и адаптират, при необходимост, през 2022 г., така че да се вземе предвид окончателното разпределение на средствата за 2023 г.

Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. В преследването на тази цел са групирани набор от мерки и реформи, които да имат съществен принос към възстановяването на потенциала за растеж на икономиката и да го развият, като осигурят устойчивост на негативни външни въздействия. Това ще позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката, в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка.
Планът е публикуван в Портала на МС за обществени консултации, както и на специалната страница www.nextgeneration.bg, на която са достъпни и останалите документи, свързани с подготовката на България за следващия програмен период.
Становището на Института за енергиен мениджмънт по проекта на План за възстановяване и устойчивост можете да изтеглите от тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: