Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияУроците от Samso

Върни се назад

Назад

Уроците от Samso

Уроците от Samso

Спечелването на „обществено одобрение“ за енергийни проекти е един от най-спорните въпроси пред енергийния сектор днес. Що се отнася до разработването на нови енергийни проекти – независимо дали е проучване за нетрадиционни газови находища и източници, съхранение на CO2 под земята или изграждане на нови централи, мрежи високо напрежение или вятърни турбини – гражданите на цяла Европа вероятно яростно ще се противопоставят на всеки опит да се промени тяхната местна околна среда.

Една от две свои статии (а може да последват и още) посвещава на тази тема кореспондентът на European Energy Review в Берлин Стефан Никола, пътувал до датския остров Samsø, който се е превърнал в нещо като пример за това как да се преодолее обществената съпротива по отношение на енергийните проекти и по-специално спрямо вятърните турбини в морето и на сушата.

Samsø се превърна от остров, зависим от изкопаемите горива (нефт и въглища, на които е базирана произвежданата електроенергия) в нетен износител на енергия от възобновяеми източници (вятър, биомаса и слънчева енергия). Това звучи лесно на хартия, но както Стефан Никола е разбрал, е повече от далеч от лесно да се убедят традиционно-мислещите островитяни да променят начина си на мислене и ландшафта си.

Така че какви са уроците, на които Samsø може да ни научи? Първо, енергийния проект се нуждае от надежден посланик, който да го „бута“ напред. На второ място, проекта трябва да включва всеки, който е засегнат от него. На трето място, той трябва да даде на хората действително участие в проекта, така че те да се включат в печалбите от проекта. Четвърто, може би е добра идея да се направи реалистична симулация чрез модел на проекта, за да се покаже на хората какво всъщност ще представлява той на практика – дори и да им се позволи да правят промени, ако не им харесва това, което виждат.

Виж повече по въпроса от източника:

 European Energy Review

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: