Начало НовиниАнализиСъбитияЕволюция на политиките за енергийна ефективност в подкрепа на енергийния преход

Върни се назад

Назад

Еволюция на политиките за енергийна ефективност в подкрепа на енергийния преход

Еволюция на политиките за енергийна ефективност в подкрепа на енергийния преход

По-ефективното използване на енергията се доказва като изключително успешен и рентабилен начин за намаляване на търсенето на енергия. Вече съществуват добре разработени и доказани политически инструменти за повишаване на енергийната ефективност, като например екодизайнът в Европа и японската програма Top Runner. Тези инструменти на политиката могат също така да подкрепят замяната на горивата и по-доброто управление на търсенето, като спомагат за интегрирането на по-големи обеми променливи (ВЕИ) доставки на електроенергия.

В брошура на МЕА, подготвена за срещата на Г7 в Япония, се описва как традиционната политика за енергийна ефективност се развива, за да се обърне внимание на аспектите на енергийната ефективност в цялата система, като например гъвкавостта на мрежата и декарбонизацията.

Тя дава представа за развитието на политиките в големите икономики и представя възможните въздействия от трансформирането на нормативната уредба в областта на енергийната ефективност с примери в три основни сектора:

  • Гъвкавост на потреблението при уредите и сградите.
  • Стандарти за икономия на гориво при превозните средства.
  • Отчитане на промишлената енергия и въглеродните емисии.

Тази брошура е концептуален проект, предоставен за първончални коментари, с цел финализиране на окончателен доклад, който ще бъде публикуван от МЕА по-късно през 2023 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: