Начало НовиниАнализиСъбитияPower Barometer 2023!

Върни се назад

Назад

Power Barometer 2023!

Power Barometer 2023!

Пикът на енергийната криза може да е преминал, но не и предизвикателствата пред декарбонизацията на Европа и сигурността на доставките. Домашната чиста и възобновяема електрификация остава отговорът, но спешно са необходими по-големи инвестиции и модернизирана инфраструктура, за да се даде възможност за утрояване на нивата на електрификация до 2050 г. С шест години и половина на разположение до 2030 г., Европа трябва да привлече безпрецедентни инвестиции за разширяване на мрежата, показва Power Barometer 2023 на Eurelectric.

Според изданието Power Barometer за 2023 г.,  2022 година отбеляза значителен обрат за енергийния сектор на ЕС. Представен днес, 21 септември 2023 в Брюксел, барометърът картографира ключови развития в енергийния сектор въз основа на щателни изследвания и множество източници на данни.

След период на исторически трудности, секторът показа няколко положителни тенденции. След безпрецедентните скокове на цените и политическите интервенции през 2022 г., потреблението на газ спадна с 19% и милиони потребители преминаха към електрически отоплителни системи. Цените на електроенергията също се успокоиха. Цените на електроенергията на едро се стабилизираха, преминавайки от средно 227 евро за мегаватчас през 2022 г. до 100 евро за мегаватчас тази година, като цените на дребно вървят по стъпките на пазарите на едро.

Електрификацията на транспорта напредна, като продажбите на електромобили и електрически автобуси достигнаха съответно 21% и 13,7%. Разгръщането на инфраструктура за зареждане, обаче, изостава, както и инвестициите в електрическите мрежи.

Генералният секретар на Eurelectric Кристиан Руби каза:

“We need more lines, more digitalisation and more climate resilience to get our grids fit for net-zero. This requires a change in the regulatory approach. Grid operators must be allowed to make anticipatory investments so we can start preparing for higher electrification.”

Разгръщането на нов производствен капацитет варираше силно според технологията. Докато слънчевите фотоволтаици регистрираха рекордните 41 GW, вятърните инсталации изоставаха както на сушата, така и в морето поради комбинация от проблеми с веригата за доставки, бавно издаване на разрешения и лош дизайн на търговете.

Нарастващото променливо вятърно и слънчево производство изисква увеличаване на технологиите за стабилизиране на системата. В допълнение към конвенционалните инсталации, решенията за съхранение трябва да нараснат масово. Въпреки че инсталациите за съхранение са се увеличили до 4,5 GW през 2022 г., ще са необходими около 11 до 14 GW на година, за да се посрещнат бъдещите системни нужди.

Кристиан Руби каза:

“Europe needs massive electrification to get out of Putin’s grip. But with society relying more on electricity, electricity must be reliable for all.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: