Начало НовиниАнализиСъбитияSEEPEX успешно стартира пазар в рамките на деня в края на юли тази година

Върни се назад

Назад

SEEPEX успешно стартира пазар в рамките на деня в края на юли тази година

SEEPEX успешно стартира пазар в рамките на деня в края на юли тази година

Номинираният пазарен оператор на електроенергия в Сърбия SEEPEX успешно стартира пазар в рамките на деня в края на юли тази година. Новият пазарен сегмент функционира въз основа на механизъм за непрекъсната търговия, което позволява на пазарните участници да коригират позициите си по-близо до реалното време. Тази гъвкавост е от решаващо значение за интегрирането на възобновяемите енергийни източници, които често разчитат на производство, зависещо от метеорологичните условия.

Със способността си да улеснява по-прецизното балансиране от страна на участниците на пазара, пазарът в рамките на деня се очаква да намали необходимостта от активиране на балансираща енергия от страна на оператора на преносната система. Това развитие бележи значителен етап в създаването на ефективни пазари на електроенергия на едро в Сърбия.

През декември 2022 г. в Енергийната общност беше приет Пакетът за енергийна интеграция, който определя правната рамка за интегриране на пазарите на електроенергия на договарящите се страни в европейския вътрешен пазар. Това неотдавнашно стартиране приближава SEEPEX с една стъпка по-близо до изпълнението на проектите за пазарно свързване за периодите „ден напред“ и „в рамките на деня“.

Източник: Енергийната общност

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: